Turistički vodič za posjet otoku Pagu – što posjetiti i raditi

Izleti i avanture

Otkrijte zašto je otok Pag top destinacija Hrvatske i iskusite prekrasne plaže i bogatu kulturu za nezaboravan odmor!

Iz godine u godinu Pag nosi titulu jednog od najboljih turističkih mjesta na hrvatskoj obali. I to s pravom — kombinacija zapanjujućih krajolika, živahnog noćnog života, ukusne hrane i bogate kulturne povijesti čini ga poželjnim odredištem za ljude iz cijelog svijeta. Uz tako raznolik izbor možda će vam biti teško odlučiti kako točno želite provesti kvalitetno vrijeme na ovom rajskom otoku. 

Pa, bilo da „kvalitetno vrijeme“ za vas znači osvajanje najviših vrhova otoka ili lijeno pijuckanje cosmopolitana u hladu — naš opsežan vodič ovdje je da vas uputi u sve nevjerojatne stvari koje možete vidjeti i raditi na otoku. Pogledajte naše prijedloge i, naravno, slobodno ih kombinirajte dok ne pronađete savršen recept!

Što je najbolje vidjeti i raditi na otoku Pagu

Posjetite Paški karneval

Ako ste na Pagu u zadnjem tjednu srpnja, svakako posjetite Paški karneval, najstariju manifestaciju ove vrste na Jadranu. Pripremite se na obilje aktivnosti, koncerata, dobre hrane i smijeha.

Razgledajte Pašku solanu

Sol se često naziva paškim “bijelim zlatom” jer produkcija ovog proizvoda ima važnu ulogu u otočkoj ekonomiji. Isprva se izvlačila prirodnom evaporacijom, no kasnije su se počele koristiti moderne tehnike. Danas je Paška solana najveći ovakav objekt u Hrvatskoj.

Otkrijte prekrasne plaže

Kako biste pronašli idealnu pašku plažu, preporučujemo da prvo istražite čim više njih! Započnite s Čistom (savršenom za obitelji), zatim posjetite plažu Ručica (ako želite mir), Zrće (ako volite koktele više od “napuhanaca”) i skrivene uvale u blizini Luna (ako se osjećate pomalo avanturistički).

Provedite dan u gradu Pagu

Posjetite glavni grad otoka Paga i šetajte antičkim ulicama, posjetite muzej čipke, isprobajte baškotin (tradicionalni paški kruh) i uživajte u ispijanju popodnevne kave.

Počastite se ukusnim obrokom u Novalji

Bilo da ste raspoloženi za svježu mediteransku ribu, specijalitet poput bifteka s tartufima ili pak želite nešto poznatije poput tjestenine ili pizze, Novalja nudi pregršt restorana koji vas zasigurno neće razočarati.

Popnite se na vrh Sv. Vid

Toplo i sunčano vrijeme otoka Paga idealno je malo planinarenja! Popnite se na poznati vrh Sv. Vid, najviši otočki vrh, a jednom kad ste gore — uživajte u pogledu.

Svratite u Kolansko Blato

Otok Pag mogao bi vas iznenaditi svojim raznolikim krajolikom! Iako je poznat po prirodi koja podsjeća na površinu Mjeseca, na otoku se također nalazi jedinstveno močvarno područje. Ornitološki rezervat Kolansko blato dom je za više od 160 vrsta ptica.

Istražite Paški trokut

Zadivljujuća priroda otoka Paga čuva tajnu — Paški trokut, prirodni fenomen koji se nalazi samo nekoliko kilometara od Novalje. Neobični tragovi na oštrom kamenju još uvijek nisu znanstveno objašnjeni (neki vjeruju da su ih napravili vanzemaljci).

Budite aktivni

Ako vam penjanje nije dovoljno, postoje i druge uzbudljive aktivnosti koje možete isprobati dok boravite na otoku. Postoje staze za trkače, pješačke i biciklističke staze, zapanjujuća mjesta za ronjenje, adrenalinske ture i druge zabavne mogućnosti za one koji žele biti aktivni!

Koju hranu i piće probati na Pagu

Osim prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti, otok Pag poznat je i po ukusnoj domaćoj hrani, kao što je paški sir, janjetina i morski plodovi. Jedinstvena mikroklima i tlo ovog otoka stvaraju jedinstveni profil okusa i zato popularne delicije ovdje imaju poseban okus u odnosu na druge regije. To znači da ako imate sreće posjetiti otok Pag, nećete otići gladni. Zapravo, ukusna hrana samo će vam probuditi apetit za još!

Okusite paški sir

Ne možete posjetiti otok Pag bez da isprobate ukusni paški sir. Pravi se od mlijeka ovaca koje se skoro ekskluzivno uzgajaju na Pagu. Ovce se hrane smiljem i mediteranskim biljem, što siru daje jedinstven okus.

Pijte paško vino

Ljubitelji vina koji posjećuju Pag svakako trebaju otići na vinsku turu. Otok ima poznati podvodni vinski podrum koji ne smijete propustiti, a tu su i vinarije (smještene na površini!) gdje možete kušati vrhunska hrvatska vina — jedna od njih je Vina otoka Paga, vinarija poznata po uzgoju grožđa gegić, stare sorte s otoka. Samo zamislite: čaša finog vina, pogled na zalazak sunca nad morem… Postoji li romantičniji odmor od toga?

Pijte paško vino

Ljubitelji vina koji posjećuju Pag svakako trebaju otići na vinsku turu. Otok ima poznati podvodni vinski podrum koji ne smijete propustiti, a tu su i vinarije (smještene na površini!) gdje možete kušati vrhunska hrvatska vina — jedna od njih je Vina otoka Paga, vinarija poznata po uzgoju grožđa gegić, stare sorte s otoka. Samo zamislite: čaša finog vina, pogled na zalazak sunca nad morem… Postoji li romantičniji odmor od toga?

Kupovina i suveniri

Nakon što ste se tako divno proveli na otoku, sigurno biste željeli kupiti nešto što će vas podsjetiti na vaš prekrasan odmor. Na otoku nema velikog trgovačkog centra, ali to ne bi trebao biti problem — prije blagoslov. Umjesto da provedete sunčane dane u zagušljivom zatvorenom trgovačkom centru, obiđite male obalne gradove i sela i kupite suvenire od lokalnih prodavača! 

Razni ulični štandovi, male trgovine i galerije nude razne nezaobilazne paške predmete. Najznačajniji su: autentični sir, paška sol, vrhunsko maslinovo ulje, nevjerojatna vina, proizvodi od lokalno uzgojenog bilja poput lavande, ružmarina i smilja te, naravno, najosjetljiviji i najomiljeniji proizvod otoka, ručno rađena paška čipka.

Najbolje vrijeme za posjet otoku Pagu

Otog Pag smješten je u Jadranskom moru uz hrvatsku obalu i uživa sunčanu mediteransku klimu sličnu onoj u sjevernodalmatinskom arhipelagu. To znači vruća ljeta s prilično intenzivnim suncem i dugim danima, pa ako ste ljubitelj sunčanja na plaži, za najbolje iskustvo odaberite vrijeme od lipnja do rujna. Ako želite uživati u otoku tijekom umjerenijih temperatura (i s manje ljudi), odaberite ugodne proljetne i jesenske mjesece — ili čak mirnu zimu!