Drevni spomenici, raskošna arhitektura i bujna priroda — upoznajte hrvatske lokalitete zaštićene od strane UNESCO-a.

Prije četrdeset godina UNESCO je stvorio popis Svjetske baštine kako bi sačuvao bogatstvo raznih kulturnih i prirodnih dobara. Od tada se na popisu pojavilo više od 1.000 mjesta, a rado ćemo reći da su neki od njih smješteni samo nekoliko sati od Šimuna. Sljedeći put kada ste ovdje, razmislite da dan sunčanja zamijenite posjetom jednoj od UNESCO-ovih znamenitosti u Hrvatskoj.

Stari grad Dubrovnik

Poznati pjesnik Lord Byron nazvao je Stari grad Dubrovnik “jadranskim biserom”, a nakon što ga osobno vidite, shvatit ćete zašto. Dvokilometarski zid koji grli povijesnu jezgru grada impresionira više od milijun turista svake godine, a njegove građevine vidjeli su i milijuni diljem svijeta. Dubrovnik je, naime, pružio oko 20 jedinstvenih lokacija za snimanje scena popularne serije Igra prijestolja.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Mnogi misle da je Dubrovnik jedino mjesto u Hrvatskoj koje se pojavljuje u poznatoj seriji, ali još jedno remek-djelo privuklo je pozornost njezinih producenata. Govorimo o katedrali sv. Jakova u Šibeniku, ljepoti koja je zbog svoje iznimne vrijednosti postala jedna od UNESCO-ovih svjetskih baština u Hrvatskoj. Katedrala je najbolji primjer renesansne arhitekture u Dalmaciji, a njezine su zidove povjesničari nazvali “poezijom u kamenu”.

Nacionalni park Plitvička jezera

Nema sumnje da će svakog ljubitelja prirode oduševiti Plitvička jezera, najveći nacionalni park u Hrvatskoj. Veliki slapovi koji udaraju u azurno plava jezera oduzimaju dah, a predivna priroda ispunjena je raznolikim biljnim svijetom i rijetkim vrstama ptica. Ako ste zainteresirani provesti dan u uzbudljivom parku, rezervirajte organizirani izlet iz Camping Villagea Šimuni.

Dioklecijanova palača u Splitu

Uz Plitvička jezera, Split je još jedno nezaobilazno mjesto u Hrvatskoj. Najveći grad Dalmacije čuva Dioklecijanovu palaču, UNESCO-ovu svjetsku baštinu i jednu od najbolje sačuvanih primjera rimske arhitekture na svijetu. Među zidovima palače održavaju se brojni događaji koji ovaj drevni dragulj isprepleću s kulturom grada.

Povijesna jezgra Trogira

Ako volite stare gradske jezgre, obožavat ćete Trogir. Njegov najvažniji spomenik, toranj Kamerlengo, uzdiže se na kraju gradske obale, a većina turista ne može odoljeti popeti se sve do njegovog vrha. Nakon uživanja u pogledu, možete istražiti stare šarmantne ulice Trogira.

Lijepa naša prepuna je Svjetske baštine, a Camping Village Šimuni odlično je mjesto za odmor i  istraživanje. Savjet: Osvježavajuće jutarnje kupanje najbolji je način za započeti dan razgledavanja hrvatske UNESCO-ove baštine!