Upoznajte brudet: ukusnu hrvatsku riblju juhu

Hrana i vino

Osvježavajuće jednostavan, autentičan i osoban — brudet je vrhunski primjer mediteranske kuhinje.

Brudet je riblja juha posebno popularna u regijama Dalmacije, Kvarnera i Istre. Ono što ga čini toliko privlačnim je činjenica da je brudet jelo koje voli razne vrste riba i najfiniji je kad se radi od miješane ribe. Kao i većina mediteranskih ribljih jela na žlicu, osmišljen je kao jelo koje će iskoristiti sve ribe koje se nisu prodale na pijaci. Varijante ovog jela postoje po cijelom svijetu – Francuzi ga zovu bouillabaisse, Italijani brodetto, a Brazilci moqueca, a svaka kuhinja ima svoj način pripreme ovog ukusnog ribljeg specijaliteta.

Recepata za brudet koliko i Hrvata koji ga jedu, jer svatko ima vlastitu obiteljsku metodu ili poseban sastojak. No, ipak postoje dva pravila! Prvo je da se tijekom kuhanja brudeta na lonac nikad ne stavlja poklopac, a drugo je da se brudet nikad ne miješa, jer se time riskira da se riba raspadne. Umjesto miješanja treba pažljivo protresti lonac.

Recept za brudet

Niže pročitajte osnovni recept za brudet, a svakako vas potičemo vas da mu dodate svoj twist.

Za lonac brudeta trebat će vam oko 1,5 kg ribe. Ako niste sigurni koje ribe odabrati,  nećete pogriješiti sa škarpinom, ugorom, tabinjom, ciplom, trljom i pokojim rakom. 

Uz ribu, trebat će vam i 2 velika luka, 4 češnja češnjaka, 500 g pelata, 0,5 l bijelog vina, 0,5 l vode, sol, papar i maslinovo ulje.

Prije nego počnete kuhati, ogulite i nasjeckajte luk i češnjak te očistite ribu. Ribu izrežite na velike komade, kako se ne bi raspala na komadiće tijekom kuhanja.

Pirjajte luk i češnjak na maslinovom ulju, a nakon što luk omekša dodajte pelate. Nakon 10 minuta krenite dodavati ribu. Jednom kad posložite ribu u lonac, ulijte vino i dolijte vode da tekućina prekrije ​​sve sastojke. Posolite i popaprite te ostavite kuhati oko pola sata.

Ovu prekrasnu mediteransku riblju juhu poslužite uz pečenu palentu.

  • Telefon za rezervacije +385 23 697 441

  • Ljeto 07:00 - 23:00 / Zima 08:00 - 22:00

  • Besplatni WIFI

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: