Otkrijte sve tajne Nacionalnog parka Risnjak uz naš cjeloviti vodič. Započnite svoje putovanje i prije nego što na njega krenete!

Krećete s planiranjem svog sljedećeg odmora u prirodi? Onda nam se pridružite u istraživanju Nacionalnog parka Risnjak! Smješten u samom srcu Hrvatske, ovaj je nacionalni park poznat po svojim gustim šumama, izvorima vode i vrhovima koji pružaju zapanjujuće panoramske poglede.

Jedne će posebno privući njegova bogata fauna, druge mirne pješačke staze i očaravajući krajolik no u Nacionalnom parku Risnjak baš će svatko moći doživjeti nezaboravnu avanturu u prirodi. U nastavku doznajte više o raznolikom ekosustavu Risnjaka i otkrijte zašto ga mnogi smatraju jednim od najšarmantnijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj!

Istražite prirodne ljepote Risnjaka

Nacionalni park Risnjak oduševljava posjetitelje svojim šumskim stazama, mirnim dolinama i raznolikim ekosustavom, a prirodno je stanište svih triju velikih europskih zvijeri — medvjeda, vuka i risa, po kojem je i dobio ime.

Na ovom je području zabilježeno i više od tisuću biljnih vrsta, uključujući trputac, vrkutu i ovsik, stoga ne čudi što svake godine privuče brojne planinare i avanturiste iz cijelog svijeta.

Gdje se nalazi Nacionalni park Risnjak?

Nacionalni park Risnjak nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u blizini grada Rijeke. Od Zagreba ga dijeli svega nekoliko sati vožnje, a lako je dostupan i iz drugih većih gradova poput Pule i Ljubljane. Dobra povezanost s Jadranskom obalom i Slovenijom čine ga popularnim odredištem za domaće, ali i strane posjetitelje.

Najbolje vrijeme za posjet

Nacionalni park Risnjak otvoren je tijekom cijele godine, ali najbolje ga je posjetiti između kasnog proljeća i rane jeseni, kada su vremenski uvjeti najpovoljniji. Tijekom ovog je perioda moguće doživjeti park u njegovom punom sjaju — u proljetnim je mjesecima posebno očaravajuć, ali nećete pogriješiti ni ako na izlet odete u rujnu ili listopadu, kada krajolik preplave živopisne jesenske boje.

Kako doći do Nacionalnog parka Risnjak

Do Risnjaka ćete lako doći automobilom ili javnim prijevozom — put iz Zagreba traje oko 2 sata, iz Rijeke redovito polaze autobusi, a vožnja traje oko sat i pol. Stranci u Risnjak uglavnom dolaze iz Zagreba, gdje se nalazi najbliža velika zračna luka te se prema parku upućuju automobilom ili javnim prijevozom. 

Ulaznice za Nacionalni park Risnjak

Ulaznice za Nacionalni park Risnjak mogu se kupiti putem interneta, s mogućim popustima za djecu i umirovljenike. Kupljena ulaznica vrijedi dva dana i uključuje pristup svim stazama.

Mjesta koja vrijedi posjetiti

Bez obzira na to jeste li strastveni planinar ili jednostavno tražite odmor od užurbanog gradskog života, ljepote Risnjaka očarat će baš svakoga, a u nastavku saznajte koja mjesta nikako ne smijete zaobići.

Veliki Risnjak

Veliki Risnjak drugi je najviši vrh u Gorskom Kotaru, a samo je šest metara niži od Bjelolasice. S vrha se pruža zadivljujući pogled na prirodni krajolik, a preporučamo da se tamo uputite iz Crnog Luga — iako je staza prilično zahtjevna, pruža doista neponovljivo iskustvo.

Snježnik

Snježnik je još jedan veličanstveni vrh koji oduševljava posjetitelje spektakularnim pogledom, ali i pristupačnošću. Flora ovog planinskog područja otporna je na ekstremne klimatske uvjete — lako podnosi ljetnu vrućinu, oštru zimu i vjetrove, a panorama s vidikovca na visini od 1506 metara smatra se jednom od najimpresivnijih u Hrvatskoj.

Guslica

Nekad tajna vojna baza JNA, Guslica je idilično mjesto poznato po mirnijim stazama koje do nje vode. Oni kojima ove planinarske rute predstavljaju prevelik zalogaj, do Guslice mogu doći automobilom i uživati u pogledu na Veliki Risnjak, Snježnik i Kvarnerski zaljev.

Poučna staza Leska

Prilikom obilaska Nacionalnog parka Risnjak, ne propustite posjetiti Poučnu stazu Leska — pristup iz Crnog Luga prilično je jednostavan, a na stazi dugoj 4,2 kilometra nalaze se 23 informativne ploče koje posjetiteljima pružaju priliku da se upoznaju s prirodnim bogatstvom ovog područja.

Izvor Kupe

Ovaj hidrogeološki fenomen koji izvire iz propusnih vapnenaca predstavlja pravu atrakciju — jezerce koje se skriva ispod stotinu metara visokih stijena oduševit će svakoga. Posjetitelji mogu nastaviti istraživanje u Rodnoj kući rijeke Kupe i Goranskoj kući znanja, gdje će saznati više o bogatom prirodom i životinjskom svijetu Nacionalnog parka Risnjak.

Zanimljivosti o Nacionalnom parku Risnjak

Nacionalni park Risnjak nije poznat samo po svojim spektakularnim prirodnim krajolicima, već i kao stanište nevjerojatnih divljih životinja i ekoloških fenomena.

Ris

Euroazijski ris simbol je Nacionalnog parka Risnjak — ova su veličanstvena svorenja izuzetno rijetka, a prostrana šumska područja Risnjaka pružaju im idealne uvjete za život. Populacija ove vrste ugrožena je diljem Europe, stoga je očuvanje staništa u Risnjaku ključno za njen opstanak. Ipak, teško da ćete se tijekom posjeta parkom susresti s risom — ovi su grabežljivci poznati po svojoj tajanstvenoj prirodi pa ako vas ugledaju, najvjerojatnije će pobjeći.

Kupska dolina leptira

U Kupskoj je dolini zabilježeno oko 60% sveukupne hrvatske faune leptira, od kojih je čak 11 vrsta ugroženo. Šumski i livadni pejzaži parka pružaju idealne uvjete za njihov razvoj, ponajprije obiljem biljaka koje služe kao hrana za gusjenice i odrasle leptire. Posjetitelji parka mogu uživati u promatranju ovih gracioznih stvorenja, posebno tijekom toplijih mjeseci kada leptiri postaju najaktivniji. 

Aktivni odmor na Risnjaku

Ako ste ljubitelj prirode, planinarenja ili adrenalinskih aktivnosti, Risnjak je idealna destinacija za vas. Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci moći ćete uživati u bujnoj prirodi, a zimi se okušati u skijanju, skijaškom trčanju ili sanjkanju.

Obilasci Risnjaka s vodičem

Najbolji uvid u prirodnu baštinu parka svakako ćete dobiti ako pođete u organizirani obilazak s vodičem. Cijene i raspored obilazaka provjerite na mrežnim stranicama parka.

Smještaj

Kada je riječ o smještaju, u neposrednoj ćete blizini parka moći birati između planinskih kabina, pansiona i hotela, a ako ste otvoreni za još malo istraživanja, razmislite o smještaju u Rijeci ili Opatiji. Koji god tip smještaja izabrali, svakako ga rezervirajte unaprijed, posebno ako dolazite tijekom vrhunca turističke sezone.

Bilo da tražite avanturu ili mirno utočište u prirodi, u Nacionalnom ćete parku Risnjak pronaći baš ono što vam je potrebno. Ako svoj odmor provodite u Kampu Šimuni na otoku Pagu, svakako razmislite o posjetu Risnjaka. Provjerite našu ponudu i rezervirajte smještaj na mrežnim stranicama kampa ili nam se javite putem kontakt forme.