Zagrebački odrezak: Ukusno hrvatsko jelo omiljeno među mještanima

Hrana i vino

Hrvatska je poznata po brojnim morskim specijalitetima, ali postoje i neka kontinentalna jela koja morate probati! Pročitajte o zagrebačkom odresku, pravom klasiku kojeg možete pronaći na jelovniku gotovo svakog hrvatskog restorana.

Kada bi došli u Zagreb i zatražili tipičan ručak, vjerojatno biste krenuli s ajngemahtec, zdjelom vruće juhe s piletinom i povrćem. Obrok bi se nastavio uz prilog kremaste riže s graškom, popularno nazvanom rizi-bizi – jelo koje je lako napraviti, ali teško ga je usavršiti. No, prava bi zvijezda bila glavno jelo, zagrebački odrezak, ukusni teleći odrezak punjen šunkom i sirom.

Zagrebački odrezak, ili često nazivan samo Zagrebački, tradicionalno je mesno jelo popularno ne samo u glavnom gradu Hrvatske, već i diljem sjeverne Hrvatske. Tajna pripreme savršeno je koristiti najukusnije dijelove teletine i puniti ih nisko-masnom šunkom i sirom koji se lako topi. Iako je teletina najčešće meso za pripremu ovog hrvatskog jela, možete ga pripremiti i od svinjetine, piletine i puretine.

Mnoge varijacije popularnog jela

Mnogi europski gradovi imaju jelo slično ovom popularnom hrvatskom obroku. Najpoznatija je bečka šnicla. Najveća razlika između njih je činjenica da popularni bečki odrezak nema šunku i sir.

Postoji još jedno poznato jelo koje blisko podsjeća na zagrebački odrezak. Cordon bleu je varijacija ove tipične hrvatske hrane, ali dolazi iz Švicarske. Glavna razlika je u tome što cordon bleu ponekad ima šunku izvana, kao i iznutra, a osim prženja može se pripremiti i pečenjem.

Može biti mnogo varijacija, ali potičemo vas da isprobate hrvatsku verziju i uživate u njoj kao što to rade domaći!

Isprobajte tradicionalni recept:

 

  1. Stavite teleći odrezak u plastičnu vrećicu i batićem ga tucite dok ne postane ravan i tanak. Dodajte sol i papar.
  2. Narežite pršut i sir u pravokutnim oblicima i stavite ih na jednu stranu odreska. Presavijte odrezak i zapečatite ga čačkalicama kako se ne bi razmotao tijekom prženja. Ako želite dodati malo dodatnog okusa, možete koristiti senf umjesto čačkica da drži rubove zajedno.
  3. Odrezak uvaljajte u brašno, zatim u lagano pretučena jaja i na kraju u krušne mrvice.
  4. Svaku stranu pržite u vrućem ulju nekoliko minuta dok ne dobijete zlatnu koricu.
  5. Stavite odrezak na nekoliko papirnatih ručnika kako biste apsorbirali dodatno ulje.

 

Poslužite ga uz rizi-bizi i neku zelenu salatu, a za tradicionalni zagrebački ručak završite uz ovaj popularni dalmatinski desert!

Ako niste ljubitelj isprobavanja novih recepata kod kuće, ne brinite – sljedeći put kada ste u Šimunima svakako posjetite Genius bar i uživajte u zagrebačkom odrezaku na plaži. Rezervirajte svoj odmor u Šimunima i dopustite da ovo bude samo početak vaše hrvatske avanture za istraživanje hrane!