Zaštita od sunca tijekom ljetnih putovanja: prevencija i liječenje

Kamping savjeti

Čuvajte svoju kožu ovog i svakog ljeta! Od izbjegavanja podnevnog sunca do korištenja prirodnih lijekova, saznajte najbolje načine za sprječavanje i liječenje opeklina tijekom kampiranja.

Kampiranje je lijepo tijekom cijele godine, ali ima jedinstvenu čar ljeti kada su dani dugi i okupani suncem. Međutim, dok uživate u izlaganju suncu, možete zadobiti oštećenje kože i opekline ako predugo ostanete nezaštićeni od UV zraka. Sigurnost od sunca tijekom kampiranja ključna je za ugodno i nezaboravno iskustvo kampiranja. Nastavite čitati kako biste saznali najbolje načine da zaštitite svoju kožu i pronađete olakšanje od opeklina.

Kako spriječiti opekline tijekom kampiranja ili planinarenja?

Sunce je najjače tijekom podneva, a tada su najviše i razine UV zraka. Stoga, tijekom tih nekoliko sati obratite veliku pozornost na zaštitu od sunca kako biste izbjegli opekline. Evo nekoliko savjeta za prevenciju kako biste zaštitili svoju kožu.

Koristite kremu za sunčanje

Nanesite kremu za sunčanje otprilike 30 minuta prije izlaska van, i svakako dobro namažite sve izložene dijelove tijela. Također, ako planirate planinariti ili provoditi više vremena na otvorenom, ne zaboravite nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata kako biste osigurali maksimalnu zaštitu.

Nosite odjeću za zaštitu od sunca

Kako biste bili sigurni od opeklina sunca u bilo kojem trenutku, odaberite prikladnu odjeću kada se pripremate za kampiranje. Šešir sa širokim rubom, dulji rukavi i sunčane naočale dobro su rješenje, no za vrhunsku zaštitu potražite odjeću s ultraljubičastim zaštitnim faktorom (poznatim i kao UPF).

Ostanite hidrirani

Osim štete od sunca, dehidracija također može pokvariti raspoloženje. Da biste ostali hidrirani tijekom aktivnosti na otvorenom, trebali biste piti vodu svakih 20 do 30 minuta. Također, ako kampirate sa svojom djecom, podsjetite ih da se redovito hidriraju jer su često zaboravni kada se zabavljaju.

Potražite hlad kada je to moguće

Sjena možda neće biti dovoljna da vas u potpunosti zaštiti od oštećenja od sunca, ali u kombinaciji s drugim metodama hlađenja učinit će doživljaj na otvorenom ugodnijim. Stoga dajte svojoj koži odmor što ćete se opustiti u hladu i odvojiti vrijeme da se pripremite za zabavnije aktivnosti kampiranja.

Kako se riješiti opeklina od sunca: savjeti za brzo olakšanje

Ako na kraju provedete ipak previše vremena na suncu, imamo nekoliko savjeta za brzo olakšanje! Crvenilo od opeklina možete riješiti preko noći, ali za teže opekline trebat će vam odgovarajuće vrijeme da zacijelite. U svakom slučaju, evo što možete učiniti da se odmah osjećate bolje!

Prvo ohladite opekotinu hladnim tuširanjem ili kupkom. Nakon čišćenja kože koristite hidratantnu kremu s aloe verom — osim rashladnog učinka, ima i ljekovita i antiseptička svojstva koja će pomoći vašoj koži da se brže oporavi. Ako imate plikove i vaša koža je posebno osjetljiva, uzmite neke lijekove protiv bolova iz kutije prve pomoći. Također, zapamtite da ne dirate i češete mjehuriće — pustite ih da prirodno zacijele kako biste umanjili štetu.

Uživajte u suncu sigurno

Sada kada znate sve savjete i trikove, rezervirajte termin za svoje sljedeće kampiranje i uživajte na suncu sigurno. Ako tražite mjesto za nezaboravno iskustvo u prirodi i suncu, pogledajte što nudi Camping Village Šimuni!