Zašto je kampiranje dobro za vas i djecu

Kamping savjeti

Ako se pitate zašto biste trebali na kampiranje, pročitajte listu benefita koje kampiranje može pružiti vama i vašoj obitelji!

Iako morate imati ponešto opreme i slobodnog vremena, kampiranje je aktivnost u kojoj svi mogu uživati. Ako imate djecu, vrijeme provedeno na otvorenom može biti vrlo korisno za sve vas. Uz pažljivo planiranje i nekoliko pametnih savjeta, novi roditelji na kampiranje mogu otići i s bebom.

Evo samo nekoliko razloga zašto je kampiranje dobro za vas i vašu djecu! 

Zdravstvene dobrobiti kampiranja

Kampiranje se savršeno uklapa u zdravi životni stil. Uključuje fizičku aktivnost i svježi zrak daleko od zagađenih urbanih područja. To smanjuje oksidativni stres i balansira razinu dopamina — drugim riječima, smanjuje vašu razinu stresa.

Dovoljna količina vitamina D učinit će vas sretnijima i zdravijima, što je samo jedan od razloga zašto na kampiranje ići za sunčanog vremena.

Osim što je zdravo, kampiranje je aktivnost u kojoj svi mogu sudjelovati. Ako mislite da bi određeni hendikep mogao činiti prepreku, pročitajte naše kamping savjete za osobe s invaliditetom.

Vrijeme za zbližavanje

Između posla, kućnih poslova te dječjih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, obitelj vrlo brzo može upasti u modernu zamku provođenja nedovoljne količine vremena zajedno.

Ako ste shvatili da tijekom tjedna jedva vidite svoju djecu, vrijeme je za započinjanje nove obiteljske tradicije — kamping izleti za vikend! Slaganje šatora, priprema hrane i razgovori oko vatre kvalitetno je provedeno vrijeme s onima do kojih vam je najviše stalo.

Razvoj važnih životnih vještina

Slaganje šatora, kuhanje na kamperskom štednjaku, korištenje mape i kompasa, snalaženje u različitim vremenskim uvjetima i korištenje pribora za prvu pomoć vrijedne su životne vještine.

Korisno je naučiti ih u najranijoj dobi, a odlično ponoviti u odraslim danima. Zaključno, nikad nije prekasno za odlazak na kampiranje!

Izlazak iz kuće

Danas i djeca i odrasli provode previše vremena u zatvorenom, stoga je boravak u prirodi jedna od najvrjednijih blagodati kampiranja. Naravno, oni mlađi u obitelji možda će se žaliti na odlazak na kampiranje, ali klasično tinejdžersko negodovanje vjerojatno će stati jednom kad isprobaju kako je. Shvatit će da je priroda zabavna i umirujuća, čak i bez kompjutera i videoigara!

Planiranje i kreativnost

Ako se radi sve “po ps-u”, kampiranje uključuje detaljno planiranje nadolazećeg izleta. To poboljšava organizacijske i strateške vještine, a vaša će djeca osjetiti i odgovornost. Također, naučit će kreativno razmišljati i rješavati nepredvidive situacije do kojih može doći u prirodi. Na kraju, djeca će naučiti kako se igrati bez uobičajenih igračaka i tehnologije. Uz malo mašte, i drveni štapić može postati igračka.