5 jednostavnih obroka za kampiranje (s receptima)

Hrana i vino

Donosimo vam pet jela u kojima možete uživati na sljedećem izletu pod zvjezdanim nebom! Pripremite obroke za kampiranje s ovim ukusnim receptima koji su jednostavni za pripremu i prepuni okusa.

Kampiranje je fantastičan način da se udaljite od užurbanosti svakodnevnog života i priuštite si prijeko potrebnu promjenu okoline. Jedna od radosti kampiranja svakako je kuhanje na otvorenom, ali kada boravite u prirodi, bilo sami bilo u društvu, ne želite trošiti previše vremena na kuhanje. Moglo bi se reći: u jednostavnosti je spas.

Bez obzira na to radi li se o dehidriranoj hrani ili pak složenijim mesnim i veganskim receptima, mogućnosti su vam beskonačne. Da ne duljimo, evo pet jednostavnih jela koja su ukusna, jednostavna za pripremu i zasigurno će se svidjeti svim kamperima oko vas.

1. Quesadille

Sastojci

  • tortilje
  • 500 g nasjeckanog sira
  • 250 g pečene piletine
  • 250 g narezane paprike
  • 25 g luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • šalša ili kiselo vrhnje

Kako spraviti

  • Pripremite sastojke: prije polaska na kampiranje, papriku i luk narežite na kockice i stavite ih u plastičnu vrećicu. Nasjeckajte sir i pečenu piletinu te ih rasporedite u zasebne posude.
  • Zapalite vatru: zapalite vatru i pustite je da se razgori. Kao zamjenu možete koristiti i plinsko kuhalo.
  • Ubacite povrće: zagrijte maslinovo ulje u tavi od lijevanog željeza na vatri. Dodajte papriku i luk narezane na kockice i pirjajte dok ne omekšaju.
  • Pripremite upitnike: Uzmite tortilju i jednu polovicu pospite slojem sira. Na sir stavite svoje povrće i piletinu, a zatim tortilju preklopite na pola.
  • Pripremite upitnike: stavite quesadillu u tavu i pecite je dok se sir ne otopi, a tortilja ne postane zlatnosmeđa. Okrenite je jednom tako da se ravnomjerno zapeče s obje strane.
  • Posluživanje: izvadite iz tave, narežite na trokute i poslužite sa šalšom i kiselim vrhnjem.

2. Proljetna tjestenina

Sastojci

  • 350 g tjestenine po izboru
  • 250 g prepolovljenih cherry rajčica
  • 250 g narezanih tikvica
  • 250 g narezane paprike
  • 250 g brokule
  • 3 šalice povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan za posluživanje

Kako spraviti

  1. Prije putovanja pripremite sastojke: tikvice i papriku narežite na kockice, rajčice prepolovite, a brokulu narežite na male komade. Čuvajte ih u zasebnim spremnicima ili vrećicama.
  2. Priredite prostor za kuhanje: uključite štednjak za kampiranje ili postavite rešetku preko logorske vatre.
  3. Ubacite tjesteninu s povrćem: u velikoj tavi pomiješajte tjesteninu, rajčice, tikvice, papriku, brokulu, povrtni temeljac, maslinovo ulje, osušeni bosiljak, češnjak u prahu, sol i papar..
  4. Pirjajte dok ne omekša: stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da zavrije. Smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok se tjestenina ne skuha i tekućina se uglavnom upije (oko 10 do 12 minuta).
  5. Poslužite: nakon što tjestenina omekša i tekućina se pretvori u kremasti umak, skinite tavicu s vatre. Poslužite s naribanim parmezanom po vrhu.

3. Piletina i povrće u foliji

Sastojci

  • 4 pileća prsa bez kostiju i kože
  • 500 g mladog krumpira
  • 500 g šalice mrkve
  • 250 g nasjeckane paprike
  • 250 g umaka po želji
  • sol i papar
  • aluminijska folija

Kako spraviti

  1. Pripremite sastojke: prije polaska narežite krumpir, mrkvu i papriku. Stavite ih u istu posudu.
  2. Oblikujte pakete od folije: položite četiri velika komada aluminijske folije. U sredinu svakog komada stavite po jedna pileća prsa. Na svaka pileća prsa stavite jednake porcije mladog krumpira, mrkve i paprike. Piletinu i povrće prelijte umakom s roštilja. Dodajte sol i papar.
  3. Zatvorite pakete: Zamotajte piletinu i povrće folijom, a zatim presavijte krajeve kako biste potpuno zatvorili pakete.
  4. Pecite na vatri: stavite vrećice folije na rešetku iznad logorske vatre ili na plinsko kuhalo. Pecite 20 do 25 minuta. Na pola puta okrenite pakete.
  5. Poslužite: pažljivo rastvorite foliju (bit će vruća!) i poslužite jelo u foliji radi lakšeg čišćenja

4. Punjene paprike

Sastojci

  • 4 velike paprike
  • 400 g mljevene govedine ili puretine
  • 250 g kuhane riže
  • 250 g narezane rajčice
  • 250 g nasjeckanog sira
  • 1 luk narezan na kockice
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • aluminijska folija

Kako spraviti

  1. Pripremite sastojke: nasjeckajte luk i češnjak
  2. Zapalite vatru: zapalite vatru ili upalite plinsko kuhalo.
  3. Pripremite nadjev: u tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te kuhajte dok ne omekša. Dodajte mljevenu govedinu ili puretinu i kuhajte dok lagano ne porumeni. Dodajte kuhanu rižu, rajčice, sol i papar. Ostavite na vatri još 5 minuta.
  4. Nadjenite paprike: otvorite i očistite paprike. Svaku napunite mješavinom mesa i riže, a zatim pospite naribanim sirom ako želite.
  5. Zamotajte u foliju: svaku punjenu papriku zamotajte u aluminijsku foliju.
  6. Pecite na vatri: paprike umotane u foliju pecite 20 do 25 minuta ili dok paprike ne omekšaju i sir se ne otopi.
  7. Poslužite: Pažljivo odmotajte i poslužite vruće.

5. Vegetarijanski wok

Sastojci

  • ​​250 g brokule
  • 250 g paprike
  • 250 g mahuna
  • 250 g mrkve
  • 250 g luka
  • 2 žlice sojina umaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 režnja češnjaka

Kako spraviti

  1. Pripremite sastojke: nasjeckajte papriku, zeleni grašak, mrkvu i luk. Pohranite ih u zasebnim spremnicima.
  2. Vatra: zapalite vatru ili plinsko kuhalo
  3. Ubacite povrće: u velikoj tavi zagrijte maslinovo i sezamovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte dok ne ispusti miris. Dodajte brokulu, papriku, mahune, mrkvu i luk. Držite na vatri dok povrće ne omekani.
  4. Dodajte umak: umiješajte sojin umak i kuhajte još 2-3 minute.
  5. Poslužite: uparite povrće s kuhanom rižom ili rezancima.

Pretvorite svoj sljedeći izlet u kulinarsku avanturu

Ovi jednostavni obroci za kampiranje nisu samo ukusni, već su i jednostavni za pripremu, što će vam omogućiti da provedete više vremena uživajući u prirodi. Kada je riječ o odmoru u Hrvatskoj, Kamp Šimuni je vaš najbolji izbor za prirodne ljepote i gastro-užitke.

Ako nam se želite pridružiti na ovoj Jadranskoj gozbi za sva osjetila, možete nam se obratiti putem našeg kontaktnog obrasca i mi ćemo se pozabaviti ostalime. Sretno vam kampiranje i kuhanje želimo!