5 recepata s paškim sirom

Hrana i vino

Paški sir je prava delikatesa, čak i za Hrvate. Ovaj autentični otočki proizvod mora probati svatko tko posjeti predivan otok Pag. Otkrijte u kojim se receptima koristi i gdje ga kupiti.

Ako želite jednom riječju opisati Pag, ta bi riječ mogla biti – sir. Točnije, izvrstan, bogati ovčji sir koji je osvojio brojne nagrade zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji okusa koji potječe od mlijeka autohtonih ovaca koje pasu slankaste aromatične biljke otoka Paga. Hrvatska i sir njeguju dugu ljubavnu vezu, a hrvatska sirarska tradicija duga je i ponosna baš kao hrvatska vinarska i maslinarska tradicija.

Nećete pogriješiti ako jednostavno sljubite paški sir s kvalitetnim crnim vinom, maslinovim uljem i pršutom, ali evo još nekih ideja koje možete isprobati.

Njoki

Zvijezda ovog jednostavnog, klasičnog jela je paški sir. Njoke od krumpira možete napraviti kod kuće ili jednostavno kupiti kvalitetne njoke ako želite ubrzati postupak. Kuhajte ih minutu ili dvije, a zatim ih lagano popržite na maslacu još otprilike minutu pa sve obilato pospite naribanim paškim sirom.

Janjetina na gradele s palentom

Janjetina na gradele je tradicionalni otočki specijalitet u kojem se manji komadi janjetine peku na vatri, odnosno na gradelama. Tradicionalno se sprema za Uskrs, a kao prilog se služi palenta narezana na komade s paškim sirom. Ovo nije jelo koje bismo preporučili da spremate kod kuće.

Skradinski rižot 

Skradinski rižot ikona je hrvatske kuhinje, a proslavio ga je chef Anthony Bourdain. Ovo jelo tradicionalno spremaju muškarci, a priprema traje više od 10 sati! U osnovi je to teleći rižoto, a posebno pripremljeni temeljac igra ključnu ulogu. Rezultat napornog rada veličanstveni je rižoto koji se na kraju posipa veličanstvenim paškim sirom. Ovaj recept svakako nije za neiskusne kuhare.

Punjene jadranske lignje

Ovo jelo sadrži sve ključne sastojke mediteranske kuhinje: kvalitetne jadranske lignje punjene aromatičnim paškim sirom i pršutom, začinjene maslinovim uljem, češnjakom i peršinom, sljubljene sa suhim bijelim vinom. Ovo jelo možete pokušati pripremiti kod kuće jer se zapravo svodi na čišćenje i nadijevanje lignji koje zatim pržite nekoliko minuta na umjerenoj vatri u maslinovom ulju. Uz pomoć čačkalica pričvrstite lignje da nadjev ne ispadne.

Pečene šparoge s paškim sirom

Vrlo jednostavno jelo u kojem je najbolje uživati tijekom sezone divljih šparoga u proljeće. Lagano začinite šparoge solju, paprom i maslinovim uljem, zatim ih nekoliko minuta popržite na maslinovom ulju. Naribajte malo limunove korice i opet bogato pospite paškim sirom. Možete i svaku šparogu omotati pršutom ili je poslužiti uz grilanu piletinu. Mljac!

Jedan od najpoznatijih proizvođača paškog sira u Hrvatskoj je Sirana Gligora. Njihove proizvode možete kupiti posvuda u Hrvatskoj ili ih naučiti preko interneta.

Počastite se i prepustite se užitku – osjetite snagu mora i tradiciju utkanu u ovo umjetničko djelo!