Otok Lošinj: Čisto more i 2.600 sati sunca godišnje

Izleti i avanture

Otok vitalnosti pomlađuje dušu i tijelo.

Otok Lošinj nalazi se vrlo blizu Paga i Camping Village Šimuni. Dio je cresko-lošinjskog arhipelaga koji uključuje Cres, Unije, Ilovik, Vele i Male Srakane, te Susak. Čitav arhipelag blagoslovljen je raznolikom florom i faunom koja uspijeva u blagoj mediteranskoj klimi i obilju sunca.

Otok Lošinj broji preko 1.000 biljnih vrsta koje su tamo dospjele iz svih krajeva svijeta, ali njegovi životinjski stanovnici su lokalci! Govorimo o razigranim dupinima koji vole plivati ​​oko jedrilica, i rijetkoj zaštićenoj vrsti bjeloglavom supu, čije se utočište nalazi na susjednom otoku Cresu.

Otok duge povijesti 

Kao i veći dio Hrvatske, a osobito njezina obala, i Lošinj je imao priličan niz vladajućih naroda. U njegovoj 4000 godina staroj povijesti, njime su upravljali Rimljani, Bizantinci i Mlečani. Jednom kad je Hrvatska došla pod Austro-Ugarsku vladavinu, Lošinj i Cres su ponovno uključeni u hrvatski teritorij.

Zanimljiva činjenica o Lošinju i Cresu jest da su ta dva otoka nekada bila jedan otok. Rimljani su iskopali kanal Kavuada kako bi izbjegli plovidbu oko otoka koja je često bila pogibeljna zbog jakih naleta bure.

Povijest u grčkoj legendi

Drevno ime arhipelaga je Apsyrtides. Ime je dobio po mitološkom junaku potrage za zlatnim runom, čiji je život završio nakon što ga je Jason usmrtio i njegovo raskomadano tijelo bacio  u more. Legenda kaže da su se njegovi dijelovi tijela pretvorili u otoke arhipelaga.

Dva najveća grada na otoku su Mali Lošinj i Veli Lošinj, oba na južnom dijelu otoka. Ako ste u Malom Lošinu, posjetite muzej Apoksiomena i pogledajte izvrsno očuvan grčki brončani kip mladog sportaša Apoksiomena. Kip je izvučen s dna mora prije 20 godina, datira iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista, a vjeruje se da je bačen s broda tijekom oluje.

Ljekovita oaza među borovima

Borove šume i čisti zrak čine Lošinj idealnim mjestom za obnavljanje tijela i uma u svako doba godine. S preko 125 godina tradicije zdravstvenog turizma, Lošinj, koji se često naziva otokom vitalnosti, postao je popularno odredište za oporavak u okruženju netaknutom modernim urbanizmom.

Hoteli i lječilišta nude mnogo programa za fizikalnu terapiju, plućnu rehabilitaciju i aromaterapiju. Na otoku rastu smilje, lavanda i ružmarin koji pružaju jedinstven terapeutski učinak.

Ovaj prekrasan otok ima sve, čak i zračnu luku. Dakle, ako vam se ne sviđa vožnja, sletite na aerodrom Mali Lošinj!

Lošinj je samo jedan od tisuću otoka koje možete posjetiti u Hrvatskoj, a mi vam predlažemo da rezervirate smještaj na otoku Pagu i krenete odatle!