Ovaj nacionalni park je omiljena destinacija svih zaljubljenika u prirodu.

Veličanstveni Velebit toliko je prostrano područje prepuno prirodnih ljepota da na njegovom prostoru nalazimo čak dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit na sjeveru, te Paklenicu na jugu.

Najmlađi nacionalni park

Sjeverni Velebit je proglašen nacionalnim parkom 1999. godine, što ga čini najmlađim pripadnikom tog kluba u Hrvatskoj, a ističe se svojom raskošnom florom i faunom te predivnim krškim oblicima. Brojnim posjetiteljima su najzanimljiviji Hajdučki i Rožanski kukovi, Velebitski botanički vrt i poznata Lukina jama, no onima koji žele iskusiti divlju ljepotu velebitskih prostranstava najdraže su popularne planinarske staze.

Planinarske staze Sjevernog Velebita

Planinarske staze ovog nacionalnog parka kreću od planinarskog doma Zavižan, planinarske kuće Alan ili pak Premužićeve staze, koja čini zaseban put (ujedno i najpopularniji).

Razlog popularnosti ove trase leži u činjenici da povezuje predivna, a u prošlosti teško dostupna područja planine. Također je i relativno blagog nagiba, tako da je najugodnija za ležerno pješačenje ljudima koji nisu navikli na planinarenje.

Za koju god se stazu odlučili, proći ćete nekim planinarskim vrhom Velebita. Pogled s vrhova na zapadnoj strani puca na Kvarner i otoke, dok istočni vrhovi gledaju na Liku i unutrašnjost. Koji god vrh posjetili, pogled s ovih čarobnih vidikovaca je nezaboravno iskustvo.

Što vidjeti prilikom planinarenja

Prolazeći velebitskim stazama možete naići na brojne zanimljive lokalitete, poput Zavižana, najstarije visinske meteorološke postaje u Hrvatskoj. Nalazi se na 1594 m nadmorske visine, a svoj značaj duguje činjenici da je taman na granici dviju klima: kontinentalne i maritimne. Ljubitelje cvijeća će oduševiti Velebitski botanički vrt i raznolikost biljaka koje se u njemu nalaze, a za one koji žele vidjeti malo kulturne baštine tu je travnjak Lubenovac. Na njemu se nalaze ostaci starih kuća i suhozida koji svjedoče o teškom životu, ali i kontinuitetu ljudskog prisustva na planini. Ako želite uživati u brojnim ljepotama Sjevernog Velebita, Camping Village Šimuni za svoje posjetitelje organizira izlete u ovaj i druge nacionalne parkove u blizini.

Zanimljivosti o NP Sjeverni Velebit

Na području parka žive brojne zaštićene životinjske vrste, poput medvjeda, risova, vukova i divokoza. Među životinjama Sjevernog Velebita ističe se Asfaltina, medvjedica koja se toliko često može vidjeti na šumskim cestama da su joj lokalni stanovnici dali ovaj simpatični nadimak. Iako se medvjedi inače boje automobila i zaziru od kontakta s ljudima, Asfaltina se ne da omesti u šetnji obližnjim cestama, čak i kad je se fotografira!

Osim Asfaltine, poznate stanovnice nacionalnog parka su i dvije biljke: velebitska degenija te sibireja. Velebitska degenija je najrjeđa hrvatska biljka i simbol bogatstva velebitske flore, zbog čega se ovaj strogo zaštićeni endem nalazi na kovanici do 50 lipa. Iako nije endem (kako se prvotno mislilo) grmolika biljka sibireja također je vrlo rijetka zaštićena vrsta.

Nacionalni park Sjeverni Velebit je jedan od najljepših primjera prisutnosti sva 4 godišnja doba u Hrvatskoj. Od zime do proljeća, od ljeta do jeseni, pokrov Velebita stalno mijenja svoje lice, ali ljepota prirode uvijek ostaje. Ako želite vidjeti čaroliju ovog nacionalnog parka kroz vlastite oči, provedite odmor smješteni u Camping Village Šimuni i uživajte u izletima na Sjeverni Velebit.