Jeste li znali da akumulator s dubokim ciklusom (deep cycle) može trajati šest ili više godina uz odgovarajuću brigu i održavanje? Pročitajte članak u nastavku i saznajte kako izabrati pravi akumulator za svoj kamper i dobro se brinuti o njemu.

Kada putujete s kamperom, pouzdan akumulator, odnosno punjiva baterija, jako je bitan dio opreme. Omogućava vam da uživate u modernim pogodnostima kampera, kao što su hladnjak, svjetla, grijalica, ventilator i ostali elektronički dodaci. Neke vam se stvari u početku mogu činiti komplicirane, ali ne bojte se! I vi možete postati vrsni znalac o održavanju akumulatora za kamper. 

Akumulatori za kamper vs. akumulatori za auto – koja je razlika?

Prvo trebate znati da postoji više vrsta akumulatora. Onaj koji služi za pokretanje i rad motora zove se startni akumulator. Njega ne biste trebali koristiti za napajanje uređaja. Akumulator ili akumulatori – može ih biti više – kojim opskrbljujete kamper s 12 volti struje zove se stacionarni ili servisni akumulator.

Servisni akumulatori su uglavnom olovni pa ćemo se na njih usredotočiti u ovom članku. Dolaze u verzijama od 6 volta i 12 volta.

Postoje i moderniji litijski akumulatori. Oni su triput skuplji od olovnih, ali duže traju i potrebno im je manje održavanja. Negdje između njih su AGM (Absorbed Glass Mat) akumulatori. To je vrsta olovnog akumulatora kojem ne treba gotovo nikakvo održavanje.

1. Sigurnost

Sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Kad rukujete akumulatorom uvijek navucite rukavice i po mogućnosti zaštitne naočale. Baterijska kiselina je izuzetno nagrizajuća. Naravno, zabranjeno je pušenje i bilo kakva vatra u blizini.

2. Razmislite o svojim navikama

Putujete li od kampa do kampa ili na „divlje”? Koliko prostora imate? Koliko uređaja koristite? Akumulatori od 12 volta su manji i teži, a oni od 6 volta su veći i lakši, ali trebaju vam dva kako biste dobili ukupno 12 volta. Općenito pravilo je da je bolje koristiti tu metodu ako imate mjesta jer akumulatori od 6 volta imaju dulji vijek trajanja.

3. Ne dopustite da se akumulator previše isprazni

Potpuno napunjen akumulator od 12 volta ima 12,7 volta. Ne ostavljajte akumulator na manje od 80 % kapaciteta, odnosno 12,4 volta tijekom dužeg vremena. Ovo je najčešća greška koja skraćuje vijek trajanja akumulatora. Bolje ga je napuniti češće, nego ga ostaviti da se isprazni, recimo, na 40 % svaki put – a 40 % je zapravo 12 volta.

4. Nemojte ga prepuniti

Nije dobro ni prepuniti akumulator, a to se može dogoditi ako je inverter (pretvarač) neprikladan ili u kvaru, zato uložite u dobar inverter. 

5. Uložite u monitor za akumulator

Olakšajte si život i kupite monitor za akumulator kako biste mogli jednostavno provjeriti stanje baterije.

6. Nikad ne pohranjujte prazan akumulator

Čak i kad vam je kamper u garaži i čeka bolje dane, morate provjeriti i napuniti akumulator otprilike svaka dva mjeseca jer se akumulator prirodno prazni svaki dan i kad nije u uporabi.

7. Pazite na temperaturu

Visoka temperatura može imati loše posljedice za akumulator, a od vrlo niske temperature se akumulator može zamrznuti ako nije napunjen do kraja.

8. Redovite provjeravajte razinu vode

Morate dodavati vodu u akumulator, ali tek nakon punjenja, osim ako su ćelije već izložene. Budite na dodatnom oprezu tijekom ljetnih mjeseci i koristite destiliranu vodu.

9. Redovito ga čistite

Uklonite eventualne nakupine korozije. Upotrijebite poseban proizvod za tu namjenu i četkicu za zube.

10. Dobro sve provjerite prije putovanja

Tako ćete izbjeći probleme na putu i uživati u bezbrižnom odmoru!