3 jednostavna recepta s bundevom

Hrana i vino

Tražite zabavne i jednostavne recepte koje možete pripremiti na kampiranju ove jeseni? Pogledajte naša tri najdraža recepta s kraljicom jeseni, bundevom.

Nije ni čudo što je mnogima jesen omiljeno godišnje doba. Priroda je obojana svim bojama, jutarnji zrak je svjež, staze su prekrivene lišćem i nema riječi kojima bi se opisao čisti užitak umotavanja u omiljenu dekicu navečer. 

Ne manje važni su i prekrasni, duboki jesenski okusi i mirisi koji nagovještavaju nadolazeće hladno vrijeme. Namirnica koja nam prva pada na pamet je, naravno, njezino veličanstvo bundeva.

Ako ste i vi uzbuđeni što ćete dio jeseni provesti kampirajući, ali i uživate u kuhanju jesenskih poslastica, nastavite čitati i saznajte najbolje recepte s bundevom. Ali prvo, razgovarajmo malo o brojnim zdravstvenim dobrobitima ovog prekrasnog povrća!

Zašto bundevu zovemo superfoodom?

Naši jednostavni recepti za jesensko kampiranje slave kraljicu jesenskih okusa — bundevu. Bundeva je nevjerojatno zdrava i sadrži hrpu vitamina, minerala i antioksidansa. Njezini hranjivi sastojci mogu ojačati vaš imunološki sustav, zaštititi vaš vid, smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka i poboljšati stanje vašeg srca i kože. Sve te blagodati priskrbile su bundevi titulu “superhrane”, iako se može tvrditi da je i sam okus dovoljan da zasluži taj superlativ.

#Juha od bundeve

Juha možda nije prvo jelo koje vam padne na pamet kada pomislite na jednostavnu hranu za kampiranje, ali ohrabrujemo vas da je isprobate. Kuhala za kampiranje dolaze u mnogo različitih vrsta ili veličina, tako da nošenje jednog ne mora nužno biti velika gnjavaža. S druge strane, posjedovanje kuhala otvara cijeli jedan svijet novih jela u kojima možete uživati, a jedno od njih su tople i hranjive juhe.

Juhe su odlične za kampiranje po hladnijem vremenu jer vas hidriraju, nadomještaju elektrolite koje ste izgubili tjelesnom aktivnošću i griju vas. Juha je također prava zvijezda zdravih recepata s bundevom koje možete napraviti sa samo nekoliko sastojaka.

Sastojci

  • bundeva
  • vrhnje za kuhanje u prahu
  • 1 luk
  • nekoliko režnjeva češnjaka
  • povrtna kocka
  • začini (preporučamo ružmarin, lovor, muškatni oraščić, sol i papar, a ako volite začinjeno, dodajte i ljuskice chillija).

Upute za pripremu

Također možete dodati malo korjenastog povrća poput krumpira i mrkve ili dodati malo ječma kako bi juha bila izdašnija. Postupak je jednostavan: prvo prodinstajte nasjeckani luk, a zatim dodajte češnjak. Nakon 30 sekundi već ćete osjetiti miris češnjaka i tada samo dodajte povrće, povrtnu kocku, malo vode i začine. Kuhajte dok ne omekša dovoljno da se sjedini; pomiješajte vrhnje s malo vode i dodajte u juhu kako biste je pretvorili u kremasti, narančasti užitak. Začinite po želji i uživajte u svojoj zdjeli jesenskih okusa!

#2 Pržene sjemenke bundeve 

Pržene sjemenke bundeve lako su dostupne u supermarketima, ali ako već radite recepte s bundevom, zašto ne biste upotrijebili i sjemenke? Konačni rezultat će uvijek biti bolji od kupovnih inačica i može se koristiti u raznim jelima. Sjemenke bundeve učinit će vaš doručak s granolom ili žitaricama nevjerojatno hrskavim, a u kombinaciji s drugim orašastim plodovima postat će savršeni zdravi međuobrok za vaše planinarenje. Jednom pečene sjemenke bundeve ne zahtijevaju posebno skladištenje, a od njih se čak mogu napraviti praktična veganska jela za kampiranje.

Sastojci

  • sjemenke bundeve
  • za slane: sol, čili u prahu, češnjak u prahu, paprika, kajenski papar, kumin itd.
  • za slatke: javorov sirup, med, smeđi šećer, cimet.

Upute za pripremu

Iz bundeve najprije izvadite sjemenke, zatim ih potopite u vodu, isperite i dobro osušite. Ako želite da sjemenke budu slane, preporučujemo da ih prije sušenja prokuhate u slanoj vodi. Ovaj dio pripreme možete napraviti kod kuće, a tijekom kampiranja ispecite sjemenke na vatri i uživajte u njima kad god poželite!

Postoje brojni recepti sa sjemenkama bundeve i svakako možete dodati sastojke po svom ukusu ili čak napraviti različite verzije kako biste zadovoljili svoju želju za slatkim i slanim.

#3 Pumpkin spice vruća čokolada 

Sanjate o hladnoj jesenskoj noći okupljeni oko logorske vatre s prijateljima i obitelji? U ovoj idealnoj večeri nedostaje jedna stvar: topli napitak u rukama. I ništa nije prikladnije za jesensko kampiranje od tople čokolade sa začinima od bundeve! Ovaj nevjerojatni napitak spaja najbolje od oba svijeta — pikantnu aromu bundeve i mliječnu slatkoću čokolade.

Sastojci

  • mlijeko
  • vrhnje za šlag (1:2 u korist mlijeka); također možete koristiti vrhnje u prahu pomiješano s vodom 
  • kakao u prahu
  • pumpkin pie začin (začin za bučinu pitu)
  • cimet u prahu 
  • Naribani muškatni oraščić 
  • šlag 
  • opcionalno: pire od bundeve, komadići čokolade

Upute za pripremu 

U loncu iznad logorske vatre ili na kuhalu umutite mlijeko, vrhnje i kakao prah. Ako imate komadiće čokolade, dodajte ih u ovom koraku. Zagrijavajte dok se sve lijepo ne otopi. Dodajte začin za bučinu pitu, muškatni oraščić i cimet (i pire od bundeve ako ga imate). Obavezno kušajte i prilagodite slatkoću ako je potrebno, zatim ulijte u šalice, prelijte šlagom te pospite cimetom i muškatnim oraščićem.

Ovo je najlakša slastica od bundeve  koju možete pripremiti. Zadovoljit će vašu želju za slatkim i dobro vas zagrijati!

S ova tri jednostavna recepta dokazali smo koliko je lako napraviti jela s bundevom, pa čak i ako ste na kampiranju. No, želite li bez opušteno i bez truda kušati izvrsne delicije od bundeve, to uvijek možete učiniti u restoranima kampa Šimuni. Naše mobilne kućice i parcele spremne su za vaš dolazak, stoga rezervirajte smještaj i doživite ljepotu jeseni u Dalmaciji iz prve ruke!