6 zanimljivih paških mjesta koja svakako morate posjetiti

Izleti i avanture

U paškim se naseljima i gradovima krije mnoštvo neobičnih i zanimljivih lokacija na kojima možete saznati brojne zanimljivosti o ovom otoku i njegovoj povijesti te stanovnicima i kulturi. Kad sljedeći put dođete na otok Pag, zaputite se na ovih šest mjesta!

Solana kraj Paga

Otok Pag je, osim po čipki i očaravajućim plažama, poznati i po morskoj soli koja se proizvodi u velikim otvorenim bazenima nedaleko grada Paga. U ovim glinenim bazenima, koji se prostiru na više od 2,5 milijuna četvornih metara, morska voda isparava pod utjecajem sunca i vjetra te tako stvara jednu od najkvalitetnijih vrsta morske soli na svijetu.

Maslinici u Lunu

Lun je maleno mjestašce na samom sjeverozapadu otoka Paga, a ono što ga čini posebnim su krošnje stoljetnih maslina koje izgledaju kao da rastu i kamena. Govori se da svaka obitelj u Lunu ima svoj maslinik, te da se u samom mjestu nalazi više od 80 tisuća stabala maslina. Ove su masline među najstarijima na svijetu, a najstarije stablo maslina u Lunu ima više od 1000 godina.

15. meridijan kraj Šimuna

15. meridijan prema kojem se računa srednje europsko vrijeme presijeca otok Pag točno po njegovoj sredini, a ta se sredina nalazi nedaleko od najviše točke otoka, vrha Sv. Vid. Kako bi se obilježilo mjesto prolaska 15. meridijana, tamo je podignut mramorni spomenik koji prikazuje točnu liniju kojom meridijan presijeca otok na 2 dijela.

Etno zbirka u Kolanu

Kolan se smjestio nedaleko Šimuna, a u njegovoj ćete staroj školi pronaći etnografsku zbirku predmeta i oruđa koje su koristili stari stanovnici otoka Paga. Osim oruđa, u ovoj se etno zbirci nalaze i brojne umjetnine, a uz svaki se predmet veže i jedinstvena priča koja će vas dublje povezati s mještanima ovog otoka, njegovom kulturom i načinom života.

Segal kraj Povljane

Lokunja nije jedino mjesto na Pagu s ljekovitim blatom koje se pokazalo iznimno učinkovitim za detoksikaciju tijela te liječenje reumatskog artritisa i kožnih oboljenja. Mnoštvo ljekovitog blata možete pronaći i u jezeru Segal kraj Povljane. Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva ovog blata, sve što trebate napraviti je dobro se njime namazati i potom se opustiti na suncu!

Arheološka nalazišta u Caski

Caska je maleno naselje koje se smjestilo u blizini Novalje, a među turistima i gostima je iznimno popularna zbog svoje prekrasne uvale i brojnih arheoloških nalazišta koja se tamo nalaze. Brojna su podmorska istraživanja pokazala da se na ovom mjestu u davnim danima nalazio anitčki grad Cissa (čiji se ostaci mogu naći na dnu mora), dok legende govore o povezanosti Caske i mitskog grada Atlantide, koja se prema nekim pričama nalazila između Nina, Vira i Lošinja.

_____

Sada kada znate što koje sve lokacije morate posjetiti kada dođete na otok Pag, rezervirajte svoj savršen odmor u Camping Villageu Šimuni i krenite u istraživanje!