Kako se dobro naspavati u šatoru tijekom kampiranja

Kamping savjeti

Sasvim je moguće šator pretvoriti u savršeno mjesto za spavanje. Kako biste to postigli potrebno je znati na koji način stvoriti idealno okruženje za neometani san.

Čvrst san prijeko je potreban za punjenje baterija tijekom godišnjeg odmora. Slijedite savjete za spavanje tijekom kampiranja i vjerujte nam da ćete se uspjeti naspavati kao nikad do sad.

Kupite odgovarajuću vreću za spavanje

Prvo pitanje koje si postavljaju brojni kamperi jest na čemu točno spavati tijekom kampiranja. Važno je znati da su vreće za spavanje prilagođene vremenskim prilikama, stoga budite pažljivi kada birate vreću za svoju sljedeću avanturu. Planirate li kampiranje ljeti, odaberite lakše i prostranije vreće jer one imaju više prostora za micanje pa neće zadržavati puno topline.

Nabavite udobnu posteljinu

Najbolji način spavanja tijekom kampiranja uključuje korištenje podloge za spavanje i jastuka. Iako vam se možda u usporedbi s odabirom vreće za spavanje ovo čine kao detalji, vjerujte nam da upravo oni čine svu razliku.

Podloge za spavanje dolaze u nekoliko varijanti — postoje one koje se same napuhuju i podloge koje su već napuhane. Samonapuhujuće podloge lakše je postaviti, no one koje su već napuhane uglavnom su manje težine i lakše ih je prenositi.

Zračni jastuci zauzimaju malo prostora, stoga nemate izliku da ga ne ponesete. Ako imate dovoljno mjesta, razmotrite uzimanje jastuka na kojem i inače spavate. Razmišljajte o tome kao o jednoj luksuznoj stvari koju ćete ponijeti.

Koristite čepiće za uši i maske za spavanje

Spavate li negdje sami u prirodi, preko noći ćete biti izloženi mnogim zvukovima, i to ne onim koje inače možete čuti u aplikacijama za spavanje. S druge strane, ako ste u kampu, vjerojatno će vas okruživati puno susjeda kampera. Istina je da mnogi kampovi imaju pravila koja zabranjuju buku nakon 23 sata, no spavat ćete puno bolje uz blokiranje bilo kakvih vanjskih zvukova.

Najbolji način da to osigurate jest korištenjem čepića za uši. Odlični su za kampere s obzirom da su mali i jeftini. Možete izabrati između pjenastih i voštanih vrsta — spavačima koji se lako bude savjetuje se korištenje potonjih. U potrazi za najboljim načinom spavanja tijekom kampiranja razmislite i o korištenju maske za spavanje. Moći ćete ukrasti koji sat sna više kako vas tijekom jutra neće ometati svjetlost sunca.

Riješite se komaraca i ostalih buba

Mreža za komarce neka se nađe visoko na vašem popisu za pakiranje, pogotovo za kampiranje u mediteranskoj klimi. Ako želite biti sto posto sigurni da se niti jedan neželjeni gost neće pronaći u vašem šatoru tijekom noći, na ulaz šatora stavite lavandu ili eterično ulje citronele jer ti su mirisi prirodni repelenti kukaca. Također, nemojte zaboraviti na bacanje i sklanjanje hrane. Bez mirisa potencijalne noćne gozbe neće biti ni buba koje pokušavaju pojesti ostatke vašeg sendviča.

Rashladite zrak u šatoru

Ovaj savjet vrijedi za ljetne kampere. Pristup električnoj energiji omogućit će vam korištenje ventilatora i produžnog kabela. Ventilator na baterije najbolja je opcija ako nemate pristup struji. Ne uspijevate li rashladiti zrak u šatoru na ovaj način, poslužite se trikom stavljanja zdjele pune leda ispred ventilatora, tako ćete ostvariti još jači osjećaj hladnog povjetarca. Pobrinite se da je zdjela dovoljno velika kako bi držala vodu uz rastopljeni led i nemojte je zaboraviti povremeno promijeniti.

Možda ćete ponijeti jedan flamingo luftić manje, no viseća mreža za ležanje, cerada i lampa na baterije svakako trebaju pronaći mjesto u vašoj torbi. Uz kvalitetnu pripremu za kampiranje, ne samo da će vam biti ugodno tijekom noći, nego ćete moći bezbrižno uživati tijekom cijelog putovanja.

Sad kad znate sve trikove koji vam garantiraju dobar san u šatoru, jedina preostala stvar je da uživate u savršenim noćima u Camping Villageu Šimuni.