Kao roditelj, znate koliko je izazovno zadržati svoju djecu usredotočenu na jednu stvar. Evo nekoliko savjeta kako to izvesti pomoću priče uz logorsku vatru.

Priče za laku noć su, rekli bi neki, bitan dio odrastanja. Pripovijedanje je zabavan i privlačan način da potaknete dječju maštu dok ih podučavate nekim važnim životnim lekcijama. I ovaj način druženja nije rezerviran samo za vrijeme pred san! Priče mogu unaprijediti svaku obiteljsku aktivnost, a posebno je zabavno kada ih pričate na otvorenom. Zamislite samo ovo: prekrasna priroda, zvjezdana noć i svjetlucava logorska vatra. To je iskustvo koje će vaša djeca cijeniti. Stoga, ovog ljeta razmislite o tome da se odlučite za avanturu obiteljskog kampiranja i stvorite značajne uspomene sa svojim najmlađima!

U redu je ako niste rođeni pripovjedač — samo slijedite naše savjete kako biste zainteresirali svoju djecu i ne zaboravite se zabaviti zajedno s njima!

1. Neka bude interaktivno: zamolite ih da vam pomognu

Zamolite slušatelje da se kreću ili glume određenog lika, vaša priča može postati impresivno iskustvo za sve. Dok kampirate, imate još više mogućnosti za angažiranje publike! Razmislite samo o tome — pričate neku strašnu priču, a u nekom trenutku se “nešto” (kao jedan od vaših malih pomagača) počinje micati u grmlju… Potaknite svoju publiku da pažljivo sluša zvuk prirode, da dodirne i osjetiti sve oko sebe. U kampu možete osjetiti priču ​​svim osjetilima.

2. Oživite priču: koristite rekvizite

Štapići, lišće, svjetiljke i sve što vam je nadohvat ruke može vam pomoći da uvjerljivije ispričate priču. Zamislite svoje okruženje kao pozornicu na kojoj se odvija vaša priča, stoga odaberite temu u skladu s tim i oživite priču pomoću rekvizita za poticanje vizualizacije. Štapovi mogu biti mačevi, a grane mogu biti krila — mogućnosti su beskrajne, a zabava zajamčena.

3. Pripovijedanje je umjetnost: budite kreativni

Ako nemate iskustva s improvizacijom, vježbajte pričanje svoje priče nekoliko puta. Što ste više upoznati sa sadržajem, to će vam biti ugodnije raditi improvizacije i dodatke. Obratite pozornost na reakcije publike i slobodno promijenite priču kada primijetite da publika postaje manje zainteresirana.

4. Neka priče budu kratke i zabavne za djecu

Opći savjet stručnjaka je da duljina priče bude jednaka dobi djece. Ako vaša djeca imaju deset godina, imat ćete otprilike deset minuta njihove pažnje prije nego počnu gubiti fokus. Pobrinite se da uvodni dijelovi budu poput udice koja tjera vašu publiku da želi saznati više, ali nemojte pretjerivati ​​sa složenošću priče, kako je ne bi bilo teško pratiti.

Uz ove savjete za pripovijedanje, ne sumnjamo da ćete se vaša djeca i vi dobro zabaviti uz logorsku vatru. Ako vas zanima što još možete raditi na obiteljskom odmoru, pogledajte 5 igara za kampiranje koje možete igrati sa svojom djecom.