Dovedite svoj odmor na višu razinu te osjetite ljekovita svojstva i opuštajući i revitalizirajući efekt blata.

Kada idete na godišnji odmor, uglavnom se samo želite isključiti od ubrzanog načina života i dobro odmoriti mozak od svakodnevnog stresa, no jednako je važno razmišljati i o relaksaciji svojeg tijela.

Korištenje ljekovitih svojstava zemlje kod mnogih je naroda jedan od najstarijih rituala izlječenja. A zašto i ne bi bio? Za vašu kožu ne postoje bolji sastojci od onih koje je napravila sama priroda!

Blatne kupke i blatne maske stari su tretmani koji se koriste u wellness i spa centrima za liječenje artritisa i reumatskih bolesti, detoksikaciju, pomlađivanje kože i potpuno opuštanje tijela. Zvuči dobro, zar ne? Onda će vas razveseliti što se jedan takav blatni raj nalazi i u blizini kampa Šimuni!

Na jugozapadnom dijelu grada Paga, neposredno uz gradsku plažu, naići ćete na Lokunju, jednu od najbolje čuvanih tajni Paga.

Njegovih je 20.000 m² plitkog mora prepuno peloida, koji je poznat i kao ljekovito blato. Ovo se blato uglavnom koristi za ljekovite kupke. Peloid se na ovom mjestu taložio stoljećima, na njega su utjecali različiti geološki i biološki procesi, i zbog toga je pun minerala korisnih za ljudsko tijelo. Može ublažiti upale, smanjiti oticanje, poboljšati cirkulaciju i opustiti mišiće. Zbog svojih se hidratacijskih svojstava peloidi često koriste i u kozmetici, ponajviše kao jedan od sastojaka u maskama za lice.

Blato se razlikuje po svojem podrijetlu, što znači da postoje različite vrste s različitim svojstvima, koja ovise o flori, fauni i vrsti tla. Stručne analize lokunjskog blata pokazale su da se sastoji od visokokvalitetnog peloida koji se može koristiti za liječenje i rehabilitaciju lokomotornog sustava te neuroloških i kožnih bolesti. Stanovnici Paga odavno koriste ovo blato za liječenje reumatskih bolesti, a koristi ga čak i paški odjel za fizikalnu terapiju.

Kada dođete u Lokunju, stavljanje blatne maske na sebe nevjerojatno je jednostavno. Samo premažite kožu blatom, nađite udobno mjesto na plaži, opustite se i pustite da se blato sat vremena suši. Kada se boja blata promijeni iz tamno sive u bijelu, jednostavno ga isperite.

 

Jeste li se spremni zaprljati? Rezervirajte svoj odmor i započnite s liječenjem duše i tijela!