Dovedite svoj odmor na višu razinu te osjetite ljekovita svojstva i opuštajući i revitalizirajući efekt blata.

Kada idete na godišnji odmor, uglavnom se samo želite isključiti od ubrzanog načina života i dobro odmoriti mozak od svakodnevnog stresa, no jednako je važno razmišljati i o relaksaciji svojeg tijela.

Korištenje ljekovitih svojstava zemlje kod mnogih je naroda jedan od najstarijih rituala izlječenja. A zašto i ne bi bio? Za vašu kožu ne postoje bolji sastojci od onih koje je napravila sama priroda! 

Blatne kupke i blatne maske stari su tretmani koji se koriste u wellness i spa centrima za liječenje artritisa i reumatskih bolesti, detoksikaciju, pomlađivanje kože i potpuno opuštanje tijela. Zvuči dobro, zar ne? Onda će vas razveseliti što se jedan takav blatni raj nalazi i u blizini kampa Šimuni! Ali prvo idemo razjasniti očito pitanje: “što je to uopće blatna kupka?

Što je blatna kupka

Kao što ime sugerira, radi se o tretmanu u kojem osoba uroni cijelim tijelom u mješavinu vode i blata — ali ne onog običnoga koje se stvori nakon kišnog dana. Radi se o posebnoj vrsti blata koje se nalazi u termalnim izvorima, vulkanskim područjima ili bilo kojoj drugoj vrsti tla koje je iznimno bogato mineralima.

Nakon što se prekrijete blatom od glave do pete, ostavite da se osuši i postupno stisne. Nakon nekog vremena možete obaviti tuširanje, toplu kupku, kupanje u moru ili jezeru — ovisno o tome nalazite li se u prirodnoj blatnoj kupci ili spa centru.

Možda se na prvu ovo ne čini tako privlačno, no cijeli proces je vrlo opuštajuć, čak i zabavan, vjerojatno jer budi našu zaboravljenu djetinju želju za igranjem u blatu!

Prednosti blatne kupke

Zanima vas kako vam kupanje u blatu može pomoći da se osjećate i izgledate bolje? Evo kako!

Pomaže oboljelima od artritisa

Iako terapija blatnim kupkama ne može izliječiti ili usporiti razvoj kroničnog artritisa, može smanjiti oticanje i bolove, što značajno olakšava stresne simptome ove bolesti.

Pomlađuje, čisti i liječi kožu

Učinak zatezanja suhog blata djeluje kao svojevrstan piling; uklanja mrtve stanice i ostavlja kožu glatkom poput bebe. No prednosti nisu samo površinske: blato također izvlači toksine i nečistoće iz kože, čime se ljepota postiže i iznutra!

A ako mislite da je stanje vaše kože prezahtjevno za blato, razmislite ponovno. Blatne kupke navodno ublažavaju simptome mnogih ozbiljnijih dermatoloških bolesti, poput psorijaze, ekcema i rozaceje, ali za svaki slučaj prije tretmana potražite savjet liječnika.

Poboljšava cirkulaciju

Ako imate lošu cirkulaciju, toplo blato je može poboljšati širenjem krvnih žila i povećanjem protoka krvi. To znači bolju cirkulaciju kroz cijelo tijelo, te više hranjivih tvari dostavljenih vašoj koži i mišićima.

Opušta napete mišiće i zglobove

Opuštanje u blatnim kupkama može pomoći ne samo onima koji boluju od artritisa, već svima koji osjete bolove u mišićima i zglobovima.

Smiruje i tijelo i um

Osim očitih dobrobiti blatne kupke za kožu, cirkulaciju i mišiće, vrijedi spomenuti i umirujući učinak na duh. Proces je duboko opuštajući, djeluje terapeutski na većinu ljudi i tako može pomoći kod stresa, tjeskobe, problema sa spavanjem i napetosti.

Paška blatna kupa

Lokacija

Na jugozapadnom dijelu grada Paga, neposredno uz gradsku plažu, naići ćete na Lokunju, jednu od najbolje čuvanih tajni Paga.

Nema natpisa, ulaznice ili luksuznog spa centra. Ovo prirodno blatno kupalište otvoreno je svima, kako domaćima, tako i turistima, a do njega lako možete doći iz Šimuna. Nalazi se na desetak minuta vožnje od kampa i samo trebate pratiti cestu D106 prema gradu Pagu. Predlažemo da napravite jednodnevni izlet: prvo isprobajte ljekovito blato Lokunje, zatim posjetite Stari grad Pag, ruševine nekadašnjeg grada koje se nalaze malo južnije od plaže Lokunja.

Povijest

Njegovih je 20.000 m² plitkog mora prepuno peloida, koji je poznat i kao ljekovito blato. Ovo se blato uglavnom koristi za ljekovite kupke. Peloid se na ovom mjestu taložio stoljećima, na njega su utjecali različiti geološki i biološki procesi, i zbog toga je pun minerala korisnih za ljudsko tijelo. Može ublažiti upale, smanjiti oticanje, poboljšati cirkulaciju i opustiti mišiće. Zbog svojih se hidratacijskih svojstava peloidi često koriste u kozmetici, ponajviše kao jedan od sastojaka u maskama za lice.

Blato se razlikuje po svojem podrijetlu, što znači da postoje različite vrste s različitim svojstvima, koja ovise o flori, fauni i vrsti tla. Ova vrsta blata bila je popularna u nekoliko antičkih naselja na hrvatskoj obali, pa čak i bez arheoloških dokaza možemo pretpostaviti da isto vrijedi i za Pag. Ono što jest dokazano je da su turisti početkom 20. stoljeća koristili ljekovito blato Lokunje, što je do tada već postala ustaljena tradicija.

Analize stručnjaka

Stručne analize lokunjskog blata pokazale su da se sastoji od visokokvalitetnog peloida koji se može koristiti za liječenje i rehabilitaciju lokomotornog sustava te neuroloških i kožnih bolesti. Stanovnici Paga odavno koriste ovo blato za liječenje reumatskih bolesti, a koristi ga čak i paški odjel za fizikalnu terapiju.

Savjeti

Kada dođete u Lokunju, stavljanje blatne maske na sebe nevjerojatno je jednostavno. Samo premažite kožu blatom, nađite udobno mjesto na plaži, opustite se i pustite da se blato sat vremena suši. Kada se boja blata promijeni iz tamno sive u bijelu, jednostavno ga isperite. Ipak, pripazite na par stvari kako biste izbjegli neželjene učinke blatnih kupki:

  1. Budite oprezni s područjem oko očiju i usta!
  2. Ne ostavljajte blato predugo na sebi – neće imati nikakve dodatne koristi.
  3. Od sumpora u blatu vam koža može poprimiti blago neugodan miris, pa možda ipak izbjegavajte posjet Lokunji prije večere u lijepom restoranu.

Jeste li se spremni zaprljati? Pogledajte što nudimo i pronađite svoj savršeni smještaj za vrhunsko opuštanje. Javite nam se, rezervirajte svoj odmor i započnite s liječenjem duše i tijela!