Po čemu je paška janjetina posebna

Hrana i vino

Je li paška janjetina najbolja janjetina na svijetu? Evo nekih poprilično uvjerljivih argumenata.

Rijetka poslastica

Janjetina je jedna od najboljih hrvatskih delicija, a mnogi upravo pašku janjetinu smatraju najboljom od najboljih. Zaštićena je nacionalnim i europskim zakonima i poprilično ju je teško nabaviti. Paška janjetina upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) 2016. godine, a paški sir dodan je u registar 2019.

Hrvati uglavnom jedu janjetinu samo za posebne prigode i to obično nije cijenjena paška janjetina jer je rijetka i skuplja, što ne čudi kad uzmete u obzir okoliš u kojem te autohtone ovce žive.

One lutaju slobodno i nikad ih se tijekom života ne stavlja u zatvoren prostor. To je posebna, lokalna pasmina ovaca koje su zbog fizičke aktivnosti i zdrave prehrane manje nego što je to uobičajeno. Uzgajaju se na prirodan i tradicionalan način, baš onako kako bi i trebalo biti. Tradicija postoji već stoljećima. Procjenjuje se da oko 30,000 ovaca živi najbolji mogući život na predivnom otoku Pagu.

Posebna prehrana

Slobodne ovce pasu slano otočko divlje cvijeće i ljekovito bilje kao što su ružmarin i slavulja (kadulja) i tako krivudaju škrtim krševitim terenom. Nema prirodnijeg od ovakve prirodne janjetine. Posolica koju s mora nanosi bura u kombinaciji sa samoniklim biljem kojim se ovce hrane daju paškoj janjetini i siru koji se radi od njihova mlijeka taj neusporedivi okus koji svjetski gastronomi smatraju vrhunskim specijalitetom.

Osim toga, janjad se hrani isključivo majčinim mlijekom prije nego što postupno prijeđe na mlade izdanke trave u proljeće. Ne daju im se nikakvi dodaci prehrani.

Bogatstvo okusa

Meso paške janjadi je nevjerojatno meko i sočno, nježno a puno okusa. Svijetloružičaste je boje, nemasno i profinjeno. Tradicionalan otočki specijalitet je janjetina na gradele s palentom ili krumpirima. Još jedan izvrstan način uživanja u  savršeno mekoj janjetini je ispod peke. Ovaj način pripreme janjetine je dugotrajan, ali se itekako isplati. Janjetina se često priprema i na ražnju.

Paški sir

Otok Pag nudi izvorne, tradicionalne specijalitete od kojih cure sline, a jedinstvene paške ovce cijenjene su ne samo zbog svog mesa, nego i zbog nagrađivanog sira koji se proizvodi od njihovog mlijeka.

Najpoznatija tvornica sira u Hrvatskoj – Sirana Gligora – nalazi se samo 4 kilometra od našeg Camping Villagea Šimuni, tako da je možete posjetiti, isprobati njihove jedinstvene proizvode i naučiti više o toj bogatoj tradiciji. Sirana Gligora dobila je brojne prestižne nagrade, a njihov je paški sir osvojio nagradu za najbolji sir na svijetu! Kada probate pašku janjetinu i paški sir, sigurno ćete se vratiti po još.

Ali kako možete znati da je paška janjetina stvarno tako dobra kao što svi tvrde? Dođite je probati i uvjerite se sami!