Posjeti najljepši zalazak sunca na svijetu.

Zalasci sunca su lijepi u bilo kojem kutku svijeta, ali je onaj zadarski naprosto čaroban, te svojom ljepotom očarava svakoga tko svjedoči polaganom uranjanju ljetnog sunca u mirno Jadransko more.

Prirodnu ljepotu zadarskog zalaska dodatno uveličava jedan od prepoznatljivih simbola grada, instalacija Pozdrav Suncu. Formirana od 300 višeslojnih staklenih pločica postavljenih u obliku savršenog kruga koji predstavlja Sunce, ova 22 metra široka atrakcija se nalazi nedaleko od jednako poznate instalacije, Morskih orgulja.

Najbolje mjesto za predivan zalazak sunca

Ovo arhitektonsko čudo se nalazi na rivi, točno na ulasku u zadarsku luku. Svi znamo da je riva najživopisnija točka svakog obalnog grada, prepuna ljudi koji uživaju u večernjoj šetnji sa svojim najmilijima, zbog čega je riva savršeno mjesto za ove dvije turističke atrakcije koje je dizajnirao poznati hrvatski arhitekt Nikola Bašić. On objašnjava kako je temeljna ideja cijelog projekta susret s prirodom: dok Orgulje predstavljaju susret s prirodom putem zvuka, Pozdrav Suncu je način komunikacije s prirodom putem svjetlosti.

Snaga koja buja ispod ljepote

Odakle dolazi svjetlost? Iz unutrašnjosti instalacije, gdje solarni paneli ispod staklenih pločica skupljaju sunčevu svjetlost tijekom dana. Kada sunce zađe, instalacija počne privlačiti prolaznike šarenim svjetlima koja obasjavaju rivu sve do izlaska sunca. Po svjetlećem staklenom krugu spomenika se može hodati, tako da na njemu možete čak i plesati u ritmu light showa!

Uživanje u zadarskom zalasku

Zadar je čak i prije ove predivne arhitektonske kreacije bio poznat kao grad s najljepšim zalaskom sunca u svijetu. Dok je na prozoru svog hotela uživao u čaši maraschina, glasoviti redatelj Alfred Hitchcock je nadahnut ljepotom ispred sebe rekao: “Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, još ljepši od onog u Key Westu, na Floridi, kojeg se hvali prilikom svakog zalaska.”

Ako želite uživati u predivnim zalascima sunca u Zadru, ali i provesti odmor na mirnoj lokaciji van grada, rezervirajte smještaj u Camping Villageu Šimuni.