Istražite netaknutu kršku prirodu, brojne vodopade i stare mlinove skrivene u središtu Hrvatske.

Rijeka Mrežnica se nalazi u samom srcu Hrvatske. Izvire kod šarmantnog gradića Slunja i utječe u Koranu, jednu od četiri karlovačke rijeke, a pritom neprestano vijuga iznad i ispod zemlje, kako i priliči jednoj hirovitoj krškoj ljepotici. Zbog njenog predivnog okoliša, mnogi nazivaju Mrežnicu biserom hrvatskog krša, pa čak i jednom od najljepših krških rijeka u Europi.

Za čaroliju Mrežnice zaslužna je sedra, fenomen kojemu mnogi hrvatski dragulji duguju svoju jedinstvenu ljepotu (poput poznatih Plitvičkih jezera). Ovaj lagani i šupljikavi vapnenac formira barijere s predivnim slapovima, a čak 93 takva slapa možete vidjeti na Mrežnici. Ove barijere nastaju taloženjem otopljenog kalcijeva karbonata, koji također pročišćuje vodu, zbog čega je ova rijeka danas jedna od najčišćih u Europi.

Stari mlinovi i gradovi u kamenu

Područje rijeke ne mami samo prirodnom ljepotom, već i bogatom poviješću. Obale Mrežnice su lokaliteti s važnom arhitektonskom baštinom, a u njoj se izdvajaju stari mlinovi (vodenice). Danas je preostalo oko 30 takvih mlinova — neki su postali hidroelektrane, neki su postali restorani koji nude lokalne specijalitete, no većina je renovirana i služe kao kuće za odmor.

Osim mlinova, obale rijeke krase i ostaci kamenih gradova koje su davnih dana izgradili Rimljani, Iliri i prvi Hrvati.

Raj za ovisnike o adrenalinu

Odmor u starom mlinu zvuči kao savršen predah od užurbanog života, no ako ste više ljubitelj dinamičnih odmora, rijeka ima nešto i za vas. Rafting ili vožnja kajakom na Mrežnici je nevjerojatno iskustvo, i to zahvaljujući brojnim slapovima — najveći su Milković i Šušnjar, jedan visine 8 i pol, a drugi čak 15 metara! Ako ste ipak za mirniji odmor, rijeka je super odredište za obiteljsko putovanje, kupanje u kristalno čistoj vodi i uživanje pod vodopadima.

Za jedno pravo Robinson Crusoe iskustvo, posjetite i kampirajte u netaknutoj prirodi izletišta Kanjon park Vrela Mrežnice, 50 kilometara udaljenog od Plitvičkih jezera. Ovaj dio Mrežnice se širi u malo jezero s otočićem u sredini, oblikujući pritom neobičan kanjon. Iako privlači brojne turiste, na području i dalje teče savršena harmonija između čovjeka i prirode.

Ako nakon svega pročitanog i vi želite malo isprobati aktivnosti koje nudi Mrežnica, rezervirajte adrenalinski izlet iz Camping Village Šimuni i uživajte u boravku u predivnom smještaju kampa prije nego što počnete istraživati sve ljepote ovog krškog bisera!