Salata od hobotnice: Jelo koje morate probati

Hrana i vino

Autentična dalmatinska kuhinja temelji se na svježim plodovima mora, a klasična salata od hobotnice je glavni primjer njezinih načela - jednostavno, svježe i ukusno!

Postoje razni načini pripreme hobotnice, ali dva najčešća načina su ispod peke i na salatu.  

Priprema obje verzije ove popularne hrvatske hrane traje približno isto vrijeme, a najduži dio je pripreme uključuje omekšavanje mesa hobotnice.

Svježu hobotnicu prepoznat ćete po vlažnoj koži, tvrdom mesu i mirisu mora. Najčešći trik za omekšavanje mesa jest zamrzavanje hobotnice na dva dana. Na početku pripreme hobotnicu treba očistiti. To se čini uklanjanjem zubi, oči i vanjske opne i okretanjem hobotnice iznutra na van kako bi se uklonile iznutrice.

Mediteranska salata za svako nepce

Nakon što se hobotnica očisti i temeljito opere, stavi se u vruću (neslanu) vodu na jedan sat. Kada je kuhana, hobotnica se opet opere i malo ohladi pod mlazom hladne vode te nareže na komade širine 1 cm.

Ovakvu kuhanu hobotnicu može se začiniti s djevičanskim maslinovim uljem i vinskim octom, kaprima, maslinama i peršinom. Oni koji vole aromatičniju hranu slobodno mogu dodati češnjak i mladi luk.

Za zasitniji obrok, uz ovu salatu može se poslužiti krumpir, crvena paprika i rajčica.

Ako ste zainteresirani za kušanje salate od hobotnice ili hobotnice ispod peke, kuhari u restoranima našeg kampa apsolutni su majstori u pripremi hobotnice.

Kada već naručite ovu poslasticu, upotpunite iskustvo čašom domaćeg crnog vina. Ako niste upoznati s izborom vina, ne brinite. Osoblje restorana u našem kampu zna sve o uparivanju hrane i vina te će vam dati najbolje preporuke.

Istražite gastronomske delicije Hrvatske, a avanturu započnite u kampu Šimuni!