Vrijeme je za avanturu na otvorenom — proučite naš vodič i dobro se pripremite za nezaboravno kampiranje!

Svatko tko se bar jednom okušao u kampiranju dobro zna da priprema može biti presudna za cjelokupno iskustvo. Bez odgovarajuće opreme, svoju biste dugoočekivanu avanturu u prirodi mogli pamtiti po komplikacijama i nezgodama koje ste inače mogli prevenirati.

Zato, prije nego što se počnete pripremati za sljedeći odmor, detaljno proučite naš vodič i pobrinite se da vam sljedeće kampersko iskustvo ostane u najljepšem sjećanju!

Zašto kampirati automobilom?

Kampiranje automobilom jedan je od najboljih načina za istraživanje prirode — u svoje vozilo možete spakirati svu potrebnu opremu, a omogućava vam i fleksibilnost prilikom odabira lokacija za boravak.

Popis neophodnih stvari za kampiranje automobilom

Iako kampiranje automobilom može biti doista posebno iskustvo, imajte na umu da ćete vrijeme provoditi u prirodi, a to podrazumijeva nešto drugačiji stil života. U nastavku doznajte na što sve trebate misliti prije nego se uputite u divljinu.

San i sklonište

Kvalitetan san i sigurno sklonište temelj su ugodnog kampiranja, stoga je odabir prigodnog šatora, vreće za spavanje i dodatne opreme ključan za nesmetan odmor.

Šator

Prilikom boravka u prirodi šator preuzima funkciju vašeg doma, zato izaberite prostran, izdržljiv model koji je otporan na vremenske uvjete.

Vreća za spavanje

Dobra vreća za spavanje je must-have kada je riječ o kampiranju — ako na avanturu krećete u zimskim mjesecima, izaberite topao, vodootporni model, a ako kampirate ljeti, svakako nabavite onaj nešto lakši i prozračniji.

Jastuk

Nikako nemojte podcijeniti važnost udobnog jastuka — priroda nije baš najudobniji tip smještaja, a dobar će jastuk značajno doprinijeti kvaliteti vašeg sna.

Podloga za spavanje/madrac

Podloga za spavanje ili madrac ne služe samo većoj udobnosti, već pružaju izolaciju od hladnog tla. Izaberite udoban, ne pretežak model koji se jednostavno pakira.

Pokrivke za prozore

Pomoću pokrivki za prozore moći ćete zadržati privatnost unutar svog automobile, a zaustavit će i prodiranje svjetla u ranim jutarnjim satima.

Tarp

Na kampiranje svakako ponesite i tarp — zaštitit će vašu opremu od kiše i sunca i pružiti vam sklonište.

Kuhanje

Kuhanje na otvorenom neophodan je dio svakog kampiranja, zato se pobrinite da spakirate svu potrebnu opremu — neka vam priprema obroka u divljini bude užitak.

Prijenosni štednjak ili roštilj

Ako idete na višednevni izlet, ne zaboravite ponijeti prijenosni štednjak ili roštilj pomoću kojih ćete moći pripremiti tople obroke.

Posuđe

Ponesite i izdržljivo posuđe poput lonaca i tava, kako biste nesmetano mogli pripremati različita jela.

Pribor za jelo

Ne zaboravite na čvrst pribor za jelo — spakirajte žlice, vilice i noževe.

Sredstva za čišćenje

Na kampiranju biste pri ruci uvijek trebali imati biorazgradivi sapun — potrebe za čišćenje sigurno će biti, ali pripazite da vaša sredstva imaju minimalan utjecaj na okoliš.

Hladnjak

Mali će vam hladnjak pomoći da održite svježinu namirnica, što uvelike poboljšava kampersko iskustvo.

Posude za hranu

Kako biste spriječili prolijevanje hrane, ali i kako bi ona bila dobro organizirana, svakako ponesite posude za pohranu namirnica.

Voda

Pobrinite se da imate dovoljno čiste vode za piće, kuhanje i čišćenje. Sigurno će vam trebati.

Hrana i grickalice

Kada je riječ o kampiranju, održavanje energije posebno je važno, stoga je važno unaprijed isplanirati koju ćete hranu sa sobom ponijeti. Nikome nije u interesu iznenada ostati gladan usred prirode, zar ne?

Namirnice s dugim rokom trajanja

Osigurajte zalihu nekvarljivih namirnica poput konzervirane hrane, tjestenine i riže. Dobro će vam doći, posebno ako se nađete u području bez trgovina i restorana.

Jednostavna jela za pripremu

Najvjerojatnije je da ćete na kampiranju pripremati jednostavna jela pa se opremite gotovim mješavinama i instant hranom.

Grickalice

Energetske pločice, orašasti plodovi i sušeno voće gotovo instantno podižu energiju, a budući da se lako pakiraju, odličan su izbor za kampiranje.

Pića

Ne zaboravite ni na hidrataciju — ponesite različite vrste napitaka poput vode, sokova i čajeva.

Sigurnosni predmeti

Kampiranje često podrazumijeva pregršt neočekivanih situacija, a oni koji imaju više iskustva dobro znaju da se i za njih treba unaprijed pripremiti. Kako biste sigurno mogli upravljati različitim situacijama, pobrinite se da uz sebe imate osnovne predmete za snalaženje.

Prva pomoć

Kako biste mogli brzo reagirati na manje ozljede ili druge medicinske potrebe, uvijek sa sobom nosite komplet prve pomoći.

Svjetiljka/čeona lampa

Pouzdana svjetiljka ili čeona lampa neophodna je za snalaženje po noći.

Višenamjenski alat

Višenamjenski alat može biti od iznimne koristi za brze popravke. Svakako ga ponesite.

Protupožarni aparat

Kako biste mogli brzo reagirati i spriječiti širenje vatre ako se štogod zapali, uvijek pri ruci imajte mali protupožarni aparat.

Karta i kompas

Na mnogim vam se mjestima u divljini može dogoditi da ostanete bez signala, zato uz sebe uvijek imajte fizičku kartu i kompas

Odjeća prilagođena godišnjem dobu

Prije nego se uputite na svoju destinaciju, obavezno provjerite vremensku prognozu i spakirajte odjeću u skladu s vremenskim uvjetima koji vas očekuju. Ako kampirate ljeti, opremite se kratkom i prozračnom odjećom od prirodnih materijala, a svakako ponesite i koji topliji komad za neočekivane vremenske promjene.

Dodatne čarape i donje rublje

Na kampiranju pri ruci vjerojatno nećete imati perilicu rublja, zato se dobro opremite čarapama i donjim rubljem — od viška glava ne boli.

Kape i rukavice

Kako biste mogli održati tjelesnu temperaturu u različitim vremenskim uvjetima, svakako ponesite šešir ili kapu i rukavice, ovisno o godišnjem dobu.

Kupaći kostim

Ako vaš kamperski izlet uključuje aktivnosti u vodi ili ćete biti blizu jezera ili plaže, ne zaboravite spakirati kupaći kostim.

Higijenski predmeti

Čak ni prilikom boravka u prirodi ne smijemo zaboraviti na osobnu higijenu, stoga se treba dobro opremiti i higijenskim potrepštinama.

Biorazgradivi sapun

Biorazgradivi je sapun must-have kada je riječ o kampiranju — ako provodite vrijeme u prirodi, obavezno se potrudite da prevenirate negativan utjecaj na okoliš.

Četkica i pasta za zube

Oralnu je higijenu važno održavati i kada ste daleko od kuće. Četkica i pasta čuvaju zube, ponesite ih.

Brzosušeći ručnik

Na kampiranju će vam sigurno dobro doći i brzosušeći ručnik pa ih ponesite nekoliko.

Toaletni papir

Naravno, pobrinite se i da imate dovoljno toaletnog papira. Pritom mislite na okoliš i izaberite biorazgradivu varijantu.

Dezinficijens za ruke

Dezinficijens je neophodan za brzo čišćenje ruku, a može vam dobro doći onda kada vam voda i sapun neće biti pri ruci.

Krema za sunčanje i sredstvo protiv insekata

Zaštite svoju kožu od štetnih sunčevih zraka i insekata uz kremu za sunčanje i sredstvo protiv insekata.

Prijenosni izvori energije

Održavajte svoje uređaje napunjenima i spremnima za upotrebu uz prijenosne izvore energije kako biste u svakom trenutku mogli uspostaviti komunikaciju s drugom osobom i bilježiti uspomene.

Prijenosni punjač/power bank

Uvijek nosite prijenosni punjač kako biste mogli brzo napuniti svoj smartphone ili fotoaparat.

Solarni punjač

Solarni punjač za proizvodnju energije koristi sunčevu svjetlost, a idealan je za kampiranje na osunčanim destinacijama.

Opcije rasvjete

Kampiranje je posebno izazovno noću, kada će vam zatrebati izvori svjetlosti.

Lanterne

Lanterne su izrazito praktične za kampiranje, a unijet će romantičnu atmosferu u vaše prirodno okruženje.

Ukrasne lampice

Mjesto na kojem boravite svakako ukrasite i lampicama!

Igre i uređaji za zabavu

Prilikom pakiranja za kampiranje nikako ne zaboravite na zabavu, a u nastavku doznajte što bi vam moglo dobro doći.

Prijenosni zvučnici

Gdje god boravili, vaša će omiljena glazba zasigurno poboljšati cjelokupno iskustvo, zato obavezno ponesite zvučnike.

Knjige ili e-čitači

Ponesite knjigu ili e-čitač i uživajte u čitanju na otvorenom.

Društvene igre i karte

Ako kampirate s društvom, nikako ne zaboravite ponijeti društvene igre ili igraće karte.

Kamperski namještaj

Budući da će divljina biti vaš dom tijekom kampiranja, pobrinite se da vam bude udobno i ponesite osnovni kamperski namještaj.

Kamp stolice

Kamp stolice dobro će vam doći prilikom jela, ali i za opuštanje i uživanje u krajoliku.

Kamp stol

Ne zaboravite ni kamperski stol na kojem ćete objedovati i igrati igre.

Hemok

Svi oni koji su se ikada izvalili u hemok dobro znaju da se bez njega ne ide na kampiranje — objesite ga između stabala, uživajte u dobroj knjizi i zaspite pod zvijezdama.

Zapamtite — temeljita je priprema ključna za uspješnu kampersku avanturu, zato dobro proučite ovaj vodič i osigurajte da vaše iskustvo bude što ugodnije. Mnoge su stvari s ovog popisa dostupne unutar kampova pa se prije pakiranja informirajte o tome što će vas dočekati na destinaciji. Ako ste još uvijek u potrazi za idealnim mjestom za kampiranje, svakako uzmite u obzir otok Pag i provjerite ponudu Kampa Šimuni — javite nam se putem kontakt forme i rezervirajte svoj odmor za pamćenje!