Ljeta na hrvatskoj obali poznata su po glazbenim festivalima, sunčanom nebu i brčkanju u kristalno bistrom moru, ali na opuštajući odmor možete doći i zimi.

Post sezona jedno je od najboljih razdoblja za posjet našoj obali — nema prometnih gužvi, a toliko je toga što možete raditi. Mnogo je razloga da odete na odmor zimi, no imajte na umu da ćete se trebati spremiti za različite vremenske uvjete, ovisno o mjestu koje želite posjetiti.

Pripremite se za potencijalni snježni prekrivač i temperature ispod nule u Gorskom kotaru i Lici, ali i na blagu zimu s mnogo sunca u Dalmaciji. U to ubrojite mali broj turista i spremni ste za prekrasan zimski odmor.

Provjerite što vas sve čeka!

Paški zimski karneval

Grad Pag domaćin je Paškog zimskog karnevala. Ovaj jedinstveni karneval održava se već gotovo 90 godina i svake zime donosi veselje na paške ulice. Počinje prve subote nakon Bogojavljenja i traje do Čiste srijede, a cijelo je razdoblje ispunjeno plesom, pjesmom i šarenim procesijama.

Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera poznat je po 16 tirkiznih jezera i bujnoj prirodi, ali vidjeti ga zarobljenog u ledu čaroban je prizor. Smrznuti u pokretu, slapovi izgledaju kao da su izašli iz romana H. C. Andersena Snježna kraljica, a snijeg koji prekriva park stvara mirnu tišinu. Zima je posebno lijepa zbog manje posjetitelja, pa ćete imati osjećaj kao da je cijeli park ovdje samo za vas.

Planinarenje 

U Hrvatskoj možete planinariti tijekom svih godišnjih doba, ali planinarenjem tijekom zime izbjegavate visoke temperature, a zbog promjena godišnjih doba svjedočite zanimljivom pogledu s vrha. Ako želite lagani uspon, odaberite Sveti Vid, najviši vrh otoka Paga na 349 metara, i uživajte u pogledu na Velebit, selo Metajna i brojne okolne otoke.

Dubrovački zimski festival

Zagreb možda ima najbolji božićni sajam, ali i u Dubrovniku možete uživati u jedinstvenom zimskom festivalu. Počinje krajem studenog i završava početkom siječnja, a nudi glazbene nastupe, gastronomsku ponudu i razne umjetničke aktivnosti i izložbe. Također, festival uključuje doček Nove godine na najpoznatijoj dubrovačkoj ulici, Stradunu.

Riječki karneval

Početak veljače u Rijeci označuje mijenjanje zimskih ukrasa šarenim karnevalskm vrpcama. Riječki karneval započinje primopredajom ključa Grada sudionicima karnevala, nakon čega slijedi Izbor Kraljice Riječkog karnevala, kao i brojne tematske zabave. Najiščekivaniji događaj je Međunarodna karnevalska povorka tijekom koje tisuće sudionika šeta centrom Rijeke i pokazuje svoje šarene maske.

Ako želite posjetiti više gradova, inspirirajte se i izaberite neke od ovih 10 prekrasnih obalnih gradova. Za još više ideja, pročitajte koje vas sve aktivnosti očekuju tijekom zimskog odmora na obali, a provjerite i ove uzbudljive sportske događaje.