Fotografije s kampiranja 101: Kako svoje fotografije učiniti boljima?

Kamping savjeti

Želite poboljšati svoju vještinu ​​fotografiranja na kampiranju? Istražite najbolje savjete i trikove za snimanje prekrasnih fotografija vrijednih Instagrama.

Na odmoru ste i veselite se što ćete napraviti predivne fotografije vašeg kampiranja? Odlično. Nastavite čitati kako biste saznali kako svaki put dobiti savršene fotografije s kampiranja, kako snimiti najbolje fotografije noćnog kampiranja, koju opremu za fotografiranje spakirati i kako snimiti fotografije s putovanja koje pričaju priču.

Kako svaki put dobiti savršene fotografije kampiranja?

Dakle, našli ste se okruženi prekrasnom prirodom Camping Village Šimuni i želite sva ta čuda podijeliti sa svojim online prijateljima. Evo nekoliko ključnih savjeta za stvaranje fotografija s kampiranja vrijednih Instagrama.

  • Uhvatite jedinstveni duh kampiranja.

Od postavljanja šatora, pripreme hrane i istraživanja okolice, do romantičnih zalazaka sunca na otoku Pagu, male su stvari koje kampiranje čine jedinstvenim odmorom.


  • Obratite pažnju na kompoziciju.

Imajte na umu neka osnovna pravila kompozicije — poput pravila trećine, ispunjavanja okvira ili korištenja negativnog prostora. Ne morate ih se strogo pridržavati, ali uvijek je dobro imati nekakvu kompoziciju.

  • Igrajte se s različitim kutovima.

Ponekad je za dobre fotografije potrebna gimnastika. Nemojte se iznenaditi ako se nađete u čučnju, penjanju ili ležeći na tlu, a sve u svrhu dobre fotografije.

  • Eksperimentirajte sa svjetlom.

Osim poznatog zlatnog sata koji se događa jedan sat prije zalaska sunca, postoji i plavi sat. Javlja se u zoru kad je sunce duboko ispod horizonta. Možete pokušati snimiti oboje na istom mjestu, a zatim usporediti razlike.

  • Budite strpljivi fotograf.

Dajte si potrebno vrijeme da istražite i pronađete savršenu fotografiju. Kada su u pitanju fotografije s kampiranja, kvaliteta pobjeđuje kvantitet.

Najbolji savjeti za fotografije noćnog kampiranja

Nemojte stati nakon mraka — logorska vatra noću, nebo puno zvijezda i osvijetljeni šator mogu biti savršen spoj za vrhunsku fotorafiju. Za najbolje noćne fotografije preporučamo korištenje ručnog načina rada na fotoaparatu. Kvaliteta vaših fotografija može se značajno poboljšati ručnim fokusiranjem, a ako niste upoznati s drugim postavkama, najbolje je upoznati svoj fotoaparat i sve ono što može postići.

Različiti dodaci za fotografiranje mogu dobro doći, ali odabir prave postavke je najvažniji. S nižim ISO-om izbjeći ćete zrnatost. Također, nemojte se bojati eksperimentirati — to je najbolji način da naučite mogućnosti svoje kamere.

Brzina zatvarača je postavka koja će zahtijevati više vaše pažnje tijekom snimanja noćnih fotografija na kampiranju. Odaberite veću brzinu zatvarača kako biste omogućili snimanje dostupnog svjetla.

Konačno, odabir RAW-a umjesto JPEG-a omogućit će vam općenito bolje rezultate, ne samo noću. Prilikom snimanja u JPEG formatu, softver vašeg fotoaparata će obraditi datoteku kako bi odredio koji će elementi datoteke biti pohranjeni na vašoj memorijskoj kartici. Uz RAW dobijate točno ono što snimate.

Osnovni pribor za fotografiranje putovanja koji vam je zapravo potreban

Kada idete na put u prirodu, uvijek je dobra odluka spakirati samo one stvari koje će vam uistinu i trebati. Donosimo vam popis stvari koje uvijek vrijedi ponijeti na kampiranje.  Ako ste foto entuzijast, odvojite vrijeme za planiranje i pakiranje osnovnih stvari za fotografiranje na otvorenom. Obećavamo da će vam zaista trebati! Ali ne brinite — čak i ako nemate otmjenu profesionalnu opremu, svejedno možete snimiti veličanstvenu fotografiju s kampiranja. Imajući to na umu, ponesite ono što imate s našeg popisa i uživajte u bilježenju uspomena s ovim:

  • Lagani stativ za putovanja ili stolni tronožac.

Ako planirate snimiti one sanjive noćne snimke duge ekspozicije, sigurno ćete imati koristi od nošenja svog pouzdanog stativa na cestu.

  • Daljinsko upravljanje zatvaračem.

Posebno ga je dobro imati ako putujete sami i odlučni ste snimiti najbolje kamperske selfije.

  • Objektivi fotoaparata ili pametnog telefona za fotografiranje s putovanja.

Kako biste bili sigurni da prekrasan krajolik stane u kadar, ne zaboravite spakirati širokokutni ili telefoto objektiv. Također, all-around leće su poput švicarskog noža za leće.

  • Power bank ili rezervne baterije.

Možete li zamisliti nešto više frustrirajuće od toga da vam se baterija isprazni baš kad pronađete mjesto za savršenu fotografiju? Spriječite da se to dogodi donošenjem dodatnog izvora energije.

  • Rezervna memorijska kartica.

Priroda ima svoj način da vas iznenadi i nikad ne znate na što ćete naići. Vidite to nevjerojatno drvo? Budite sigurni da imate dovoljno prostora za snimanje i fotografiranje.

Ideje za kampiranje: snimite fotografije s putovanja koje pričaju priču

U redu, prošli smo sve osnove, a sada je vrijeme za ispričati priču! Ako svoj odmor provedete u jedinstvenom ambijentu Camping Villagea Šimuni, imat ćete puno priča za podijeliti. Dakle, znate kako se kaže – slika govori više od  tisuću riječi. Bilo da se radi o selfijima ili fotografijama s obiteljskog kampiranja, fotografije su vječne uspomene.

Kad je riječ o stvaranju priče, ne zaboravite da bude prirodno. Scenirano fotografiranje vaše obitelji koja stoji ispred neke turističke atrakcije gledatelju može izgledati umjetno, stoga je najbolje potražiti iskrenije snimke. Pokušajte snimiti svoju djecu kako se penju na drveće, vaše prijatelje kako se smiju kada postavljaju šator ili druge spontane grupne aktivnosti. Ako tražite inspiraciju, pogledajte naš blog o stvarima koje možete raditi u Hrvatskoj s djecom.

Naravno, fotografije krajolika i prirode također mogu pričati priče. Kako biste bili sigurni da to čine, ne zaboravite uvijek imati jednu ključnu temu u svojoj kompoziciji koja će biti zvijezda vašeg imidža.

Sve je stvar zabave!

Zapamtite, za fotografiju je potrebna praksa, a što više snimate, to ćete biti bolji. Stoga, budite razigrani, zabavite se fotografirajući i uživajte u stvaranju uspomena na kampiranju. Ako ste željni fotografiranja u šatoru na otvorenom ili isprobavanja bilo koju druge ideje za fotografiranje kampiranja koju smo ovdje spomenuli, ne ustručavajte se kontaktirati nas i rezervirati svoj sljedeći odmor u Camping Village Šimuni!