Gregada: hrvatska riblja juha tipična za srednjodalmatinske otoke

Hrana i vino

Jednostavno, zdravo i ukusno - morate probati ovo tradicionalno hrvatsko jelo!

Photo credits: http://mamajasamgladan.com/gregada/

 

Jedna od prednosti posjedovanja Jadrana na vašem pragu je obilje svježe ribe. Ona je poslužila kao inspiracija za bezbroj recepata, a sve je bilo usredotočeno na isticanje okusa mora.

Jedna od njih je i gregada, riblja juha tipična za srednjodalmatinske otoke, od kojih je najpoznatiji Hvar.

To je jedan od najstarijih hrvatskih recepata za riblju juhu, a stvoren je kako bi se koristile ribe manje veličine koje se nisu mogle dobro peći na žaru. Kao tradicionalna mediteranska hrana, gregada je jednostavna, zdrava i ukusna. Za svoju bazu, možete koristiti gotovo bilo koju vrstu bijele ribe, ali najčešće se radi s oradama, škarpinama ili ribicama.

Osim ribe,  za napraviti gregadu, trebat će vam jedan luk, krumpir, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar, peršin, bijelo vino i lovor.

Prije nego počnete pripremati gregadu, provjerite imate li duboku i široku posudu za kuhanje. Ipak, radi se o juhi. Prvo očistite vaše ribe. Ako koristite veće ribe kao što je orada, ribu izrežite na pola, ali ako koristite manje ribe, ostavite ih u jednom komadu. Izrežite luk, češnjak, peršin i ogulite krumpir. Krumpir narežite na kriške od 2 cm.

Priča o gregadi

Smatra se da su gregadu u Dalmaciju doveli starogrčki doseljenici. Postala je popularna među ribarima kao način da iskoriste svoj svakodnevni ulov i sastojke lako dostupne u obalnim selima. Gregadu su spravljali na svojim čamcima koristeći svježe ulovljenu ribu i osnovne namirnice, polako ih kuhajući u loncu na otvorenoj vatri.

S vremenom je od praktične ribarske užine postala omiljeno jelo mještana i njihovih posjetitelja. Popularnost gregade proširila se i izvan ribarskih zajednica postavši jedna od perjanica dalmatinske kuhinje koje ne silazi s jelovnika restorana u cijeloj regiji. Ako želite saznati recept za ovo klasično riblje jelo, došli ste na pravo mjesto!

Recept za gregadu

Kao sastavni dio dalmatinske kuhinje, gregada je odraz bogate pomorske tradicije regije i domišljatosti njezinih stanovnika. Bilo da se poslužuje u konobi ili priprema kod kuće, ona pouzdano oduševljava svojim jednostavnim, ugodnim okusima Jadranskog mora.

Sastojci

Za spravljanje gregade trebat će vam sljedeće:

  • riba
  • jedan luk
  • krumpir
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • peršin
  • bijelo vino
  • listovi lovora

Kako skuhati gregadu

  1. Prije kuhanja provjerite imate li duboku i široku posudu za kuhanje — ipak je riječ o juhi. Prvo operite i očistite ribu. Ako je velika, poput orade, prerežite je na pola, a ostavite je čitavu ako je manja.
  2. Nasjeckajte luk, češnjak, peršin i ogulite krumpir. Krumpir narežite na kriške debljine 2 cm.
  3. Pirjajte luk i češnjak na malo maslinovog ulja i dodajte 2 decilitra bijelog vina. Zatim posložite sastojke u slojevima kao da pravite tortu.
  4. Dodajte krumpir, ribu i polijte sve vodom tako da riba bude uronjena. Posolite i popaprite juhu te dodajte lovorove listove.
  5. Pojačajte vatru dok juha ne počne ključati, a zatim kuhajte 20 minuta na laganoj vatri.
  6. Tijekom kuhanja nemojte miješati gregadu. Ubodom vilice provjerite je li krumpir gotov i pred kraj po vrhu pospite malo peršina.

Serviranje gregade

Kad se gregada savršeno skuha, riba je nježna, a krumpir mekan, ali ne kašast. Izvadite porcije na tanjure pazeći da na svakom bude komad ribe, nešto krumpira i izdašna količina miomirisne juhe. Kao šlag na torti ukrasite svaki tanjur svježe nasjeckanim peršinom kako biste jelu dali dašak boje i svježine.

Grenadu poslužite odmah kako se ne bi stigla ohladiti. Možete je poslužiti s pekarskim kruhom ili bagetom s češnjakom za upijanje juhe. Po želji možete dodati i sastojke poput djevičanskog maslinovog ulja, svježe mljevenog crnog papra ili kriške limuna kako bi gosti mogli obogatiti jelo po vlastitom ukusu. I to bi bio recept za gregadu — dobar vam tek!

Osjetite zamamni okus hrvatske ribe

Ako jedva čekate kušati ovu mediteransku deliciju, zašto ne biste to učinili na odmoru u Hrvatskoj? Posjetite idilični Kamp Šimuni svratite u naš restoran na ukusnu večeru na otoku Pagu. Obratite nam se putem ovog kontaktnog obrasca, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo.