Kolansko blato: močvarni rezervat Mediteranske flore i faune

Izleti i avanture

Iskusite jedinstvenu ljepotu jedne od rijetkih preostalih močvara u Europi.

Photo credits: Priroda Hrvatske

Priroda u Hrvatskoj sadrži izobilje čuvenih nacionalnih parkova i prirodnih čudesa. Ipak, neka od najljepših mjesta u zemlji su ona za koja vjerojatno niste ni čuli. Pag krije jedno od tih blaga – Kolansko blato, također poznato kao Blato Rogoza, koje je locirano tek 7km od kampa Šimuni.

Ovaj ornitološki rezervat močvarnog tipa pozicioniran je na zapadnoj obali otoka Paga, čijih je 535 hektara plitke vode dom raznolikoj vegetaciji i životinjskom svijetu, većinski pticama.

Trik koji krije priroda

Što ovo područje čini tako posebnim? Pag je poznat po svom krševitom krajoliku na kojem je gotovo nemoguće pronaći drveće ili ikakvu vegetaciju. Iako je otok već odavno odvojen od obale, i dalje ga odlikuju karakteristike nepristupačnog obalnog područja čiji je dio nekoć bio. Unatoč tome, priroda uvijek krije trikove u rukavu, pa tako na otoku postoje određene lokacije prekrivene vodom i blatom, kao što je Kolansko Blato. Močvara se formirala tijekom posljednjeg ledenog doba (prije više od 13.000 godina) te je rijedak primjer Mediteranskog močvarnog područja. Danas predstavlja jednu od posljednjih močvara ove vrste u Europi.

Kolansko blato također predstavlja savršeno mjesto za ornitologe i amaterske promatrače ptica. Postoji velik broj mjesta u Hrvatskoj na kojima ljubitelji ove aktivnosti mogu promatrati ptice, no Kolansko blato je posebno zbog raznolikih vrsta koje ovamo dolaze tijekom sezone migracije – ovaj močvarni rezervat je njihovo mjesto hranjenja i odmora. Možemo čak reći da močvara služi kao prenoćište za umorne ptice!

Photo credits: Visit Povljana

Ipak, ptice nisu jedine životinje koje obitavaju u ovoj močvari. U njoj postoji više od 163 endemskih vrsta gmazova, riba i ptica, zbog čega je 1988. prozvana posebnim ornitološkim rezervatom.

Dok je ovo jedinstveno blatno područje poznato po svojim letećim stanovnicima, slične lokacije na Pagu znane su po opuštajućim i iscjeljujućim karakteristikama ljekovitog blata.

Zadivljujuća količina prirodnih ljepota u Hrvatskoj njihov obilazak čini gotovo nemogućim, no Kolansko blato svakako je vrijedno posjeta. Rezervirajte svoj smještaj u kampu Šimuni za jednostavan pristup bogatoj prirodi otoka Paga i pripremite se za istraživanje!