Istražite mali nenaseljeni otok u srcu jadranskog mora i otkrijte novo romantično mjesto za posjetiti s partnerom.

Jeste li ikada vidjeli pravi otok u obliku srca? Ako niste, onda svakako posjetite otok Galešnjak! Ovaj prekrasni i romantični otok osvaja srca stoljećima! U ovom članku istražujemo povijest ovog jedinstvenog i divnog mjesta i saznajemo zašto je postao takva popularnom atrakcijom.

Što biste trebali znati o ovom magičnom mjestu

Galešnjak je maleni otok pored otoka Pašmana. Iako je prikazan na kartama već od početka 19. stoljeća, slavu je stekao s uslugom Google Earth. Od onda, popularnost mu samo raste, ali srećom, otok je ostao prekrasan i magičan kakav je i bio dok nije imao posjetitelja! Potpuno je nenaseljen; nema zgrada, nema građevina – samo priroda. Osim niske vegetacije koja raste na otoku, možete uživati u miru, zvukovima mora i povremenom pjevu ptica

Povijest Galešnjaka

Iako je sada nenaseljen, istraživanja koja je provelo Sveučilište u Zadru pokazala su da je otok zapravo bio naseljen u ranoj fazi neolitika, prije otprilike 7000 godina.

Otoke Galešnjak i Ričul nekada je spajala građevina jedinstvena za svoje vrijeme. Kameni most koji povezuje dva otoka smatra se impresivnim pothvatom za doba u kojem je izgrađen. Ova drevna podvodna građevina izgrađena je oko 6100 do 5400 godina prije Krista, što je čini četvrtim najstarijim neolitičkim lokalitetom uz Crno virilo, Smilčić i mjesto kod Nina.

Ne samo da ovo mjesto postoji stoljećima, nego je 17. ožujka 1177. godine otok posjetio papa Aleksandar III. Papina pratnja putovala je od Italije do Venecije, zaustavivši se u Pašmanskom kanalu između Galešnjaka i otoka Ričula. Papa je poslao glasnika u Zadar, da izvijesti nadbiskupa i gradonačelnika o detaljima njegova dolaska, a obalne straže Vrgade, Pašmana i Ugljana su dimom i vatrom signalizirale Papino približavanje, kako bi Zadrani mogli prirediti veličanstveni doček za slavnog gosta.

Danas je Galešnjak popularno turističko odredište. Srcoliki oblik otoka čini ga jedinstvenim i romantičnim mjestom, što dokazuje i broj mladih parova koji ga odabiru kao mjesto za reći ‘uzimam’. Vrlo malo mjesta nudi tako intiman i sanjiv ambijent, tako da lako možemo zamisliti osjećaje koje budi u takvoj prigodi. 

Savršeno mjesto za jednodnevni izlet

Iako je broj turista koji ga svake godine posjećuju sve veći, još uvijek nema smještaja u kojem bi mogli prenoćiti. Dakle, jednodnevni izlet je savršena opcija za posjet ovom otoku! Možete iznajmiti brod ili se jednostavno pridružiti jednom od brojnih organiziranih izleta iz Zadra.

Ako ste ljubitelj romantičnih otoka, onda je Galešnjak savršen izbor za posjet tijekom vašeg odmora. Ovdje možete uživati ​​sa svojim partnerom u miru i tišini dok upijate sunce. Možda i njegov oblik ima neki čarobni utjecaj, tko zna!

Iako je jednodnevni posjet što ovaj otok može ponuditi, ne brinite, na hrvatskoj obali ima mnogo romantičnih mjesta na kojima ćete  sigurno pronaći savršeno mjesto za noćenje.

Tko upravlja svijetom? Galešnjak!

Njegov jedinstveni oblik nije promaknuo ni jednom vrlo slavnom oku — Beyonce je rođendan odlučila proslaviti s obitelji na Galešnjaku!

Stoga, ako želite doslovno slijediti stope Queen B ili samo uživati ​​u otoku zaista jedinstvenog izgleda, ne propustite priliku provesti dan na ovom prekrasnom malom otoku ljubavi.

Kontaktirajte nas i mi ćemo vam pomoći rezervirati boravak u našem kampu i isplanirati izlet na Galešnjak!