Ćevapi: tipična hrvatska delikatesa s roštilja

Hrana i vino

Prefini ćevapi jedno su od najpopularnijih jela među Hrvatima, i to s razlogom!

Ćevapi (ili ćevapčići, kako ih od milja volimo zvati) vladaju regionalnom gastro-scenom već godinama. Koliko god jednostavni bili, njihova popularnost ne opada, već ih i dalje možemo naći u restoranima i uličnim kioscima diljem Balkana. Ako vam u goste dolaze prijatelji iz inozemstva, impresionirajte ih s par informacija o ovoj omiljenoj mesnoj poslastici!

Ćevapi su tip jela s roštilja od mljevenog mesa rolanog u malene porcije veličine prsta, koje se tipično servira u vrsti lepinje zvanoj somun, zajedno s lukom i kajmakom. Porcije variraju, a najčešće su od pet ili deset ćevapa — iako je vrlo teško stati samo na petom!

Kao što će vam svaki Hrvat reći, ništa ne zbližava ljude kao svježa, vruća porcija ove sočne delicije. Bilo da slavite promaknuće na poslu, uzimate brzi zalogaj u pokretu ili jednostavno tražite utješnu klopu da vas ugrije oko srca, ćevapi su uvijek pravo rješenje.

Zato privucite stolac i pripremite ubrus — vrijeme je da se upoznate s ovim mesnim remek-djelom!

Priča o ćevapima

Jelo je stiglo u ove krajeve tijekom Osmanlijskog Carstva, kada su Turci došli u regiju i sa sobom donijeli razne kulinarske inovacije, uključujući njihovu verziju ćevapa od čiste govedine, koje se s vremenom mijenjalo u skladu s ukusom lokalnog stanovništva.

Često se uspoređuje sa sličnim jelom zvanim kebab, no svaki obožavatelj mesa s roštilja će vam reći da razlika itekako postoji. Kebab je veliki komad goveđeg mesa koje se polagano termički obrađuje na ražnju (obično postavljenom okomito), zatim reže na tanke dijelove, dok su ćevapi kombinacija dvije vrste mesa koje se oblikuje u manje komade i onda peče na roštilju.

U Bosni i Hercegovini mnogi veći gradovi ponose se svojim lokalnim varijacijama na klasičnu formulu. U Hrvatskoj i Srbiji ćevapi se mogu pronaći na svakom koraku i njihov je legendarni status neupitan.

Najbolji recept za ćevape 

Iako ćevape možete naći na svakom koraku, vrlo su jednostavni i za napraviti kod kuće! Ovo su sastojci koje ćete trebati:

600 g govedine

300 g janjetine

3 režnja češnjaka

1 žličica soli

1 žličica papra

 

  1. Izrežite meso na manje komade, zatim sameljite. Ovo je bitan korak jer daje ćevapima prepoznatljivu teksturu i omogućuje njihovo daljnje oblikovanje.
  2. Sameljite češnjak i dodajte ga mesu skupa sa soli i paprom.
  3. Još malo rukama obradite ovu mješavinu kako bi se svi začini lijepo sljubili s mesom. 
  4. Smjesu pokrijte plastičnim poklopcem i spremite da stoji preko noći u hladnjaku.

 

Kada formirate oblik ćevapa, koristite se kažiprstom za određivanje širine i rolajte ih među dlanovima u komade duljine 4 do 12 centimetara. 

Kako peći ćevape

Kako biste postigli najbolji mogući rezultat i zavrijedili reputaciju pravog roštilj-majstora, obavezno premažite roštilj debelim slojem masti. Položite meso na zagrijane rešetke, pričekajte 3-4 minute, a zatim ga okrenite dok izvana ne postane smeđe i zapečeno, a iznutra ostane mekano. Ako nemate roštilj pri ruci, slobodno se poslužite tavom za pečenje.

Kako poslužiti ćevape

Servirajte ih u lagano prepečenom somunu i dodajte kajmaka, domaćeg ajvara te luka nasjeckanog na sitne kockice ili narezanog na tanke trake. Za pojačan okus natopite somun mašću od pečenja i neka sokovi poteku.

Uživajte u bogatstvu okusa

I to bi bilo sve što trebate znati o ćevapima, snažnom kandidatu za titulu najpoznatijeg jela u Hrvatskoj.

Ako želite spojiti slasnu i masnu kuhinju s pejzažima za prste polizati, preporučamo da posjetite prekrasni kamp Šimuni. Slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo vam pomoći sa svime.

Ćevapi možda nisu na glasu kao tipično mediteransko jelo, ali definitivno ih trebate probati u restoranima kampa Šimuni tijekom vašeg idućeg odmora. Želimo vam vrhunski provod i dobar tek!