Paška sol, bijelo zlato

MyŠimuni

Otok Pag ima stoljetno iskustvo u proizvodnji soli visoke kvalitete.

Ne tako davno, sol je bila skupa roba koja se koristila za začinjavanje hrane i, što je još važnije, konzervaciju hrane. Budući da je sol bila vrijedna svoje težine u zlatu, nije neuobičajeno čuti da se naziva bijelim zlatom. To je također razlog zbog kojeg Pažani pašku sol, jedan od svojih simbola nazivaju upravo ovim imenom.

Proizvodnja soli na Pagu datira još iz 9. stoljeća, ali povjesničari vjeruju da su Rimljani vukli sol s tog područja. Otada se nije mnogo promijenilo u proizvodnji soli na Pagu. Paška vjetrovita mikroklima, broj sunčanih dana, kristalno čisto more i stjenoviti krajolik – svi sudjeluju u izradi ove poznate soli.

Sol se proizvodi potpuno prirodno: morska voda pod utjecajem sunčeve svjetlosti i vjetra isparava u slanim bazenima i kristalizira u zatvorenom prostoru.

Paška sol sadrži minerale iz mora, poput kalcija i magnezija koje su ljudskim tijelima potrebna svaki dan u malim količinama.

Ako ste zainteresirani za učenje o tradiciji proizvodnje soli u Pagu, posjetite Muzej soli u Starom gradu Pagu. Postav Muzeja prikazuje povijest i alate za proizvodnju i transport soli. Dok ste tamo, možete kupiti pašku sol i kušati je.

Paška sol toliko je važna da ju je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske proglasilo nacionalno zaštićenim proizvodom.

Pašku sol možete kupiti u bilo kojem supermarketu, ali ako želite da bolji uvid u proizvodnju i impresivne bazene soli koji se prostiru na preko 2,5 milijuna četvornih metara, možete rezervirati obilazak Solane Pag, najvećeg hrvatskog proizvođača paške soli. Pregledajte sve izlete koje možete rezervirati u Camping Village Šimuni.

 

Jeste li spremni isprobati pašku sol i doživjeti njezine prednosti? Posjetite Slanu plažu u Kampu Šimuni, gdje se sol koristi u brojnim wellness tretmanima. Rezervirajte svoj paški odmor i dođite u Camping Village Šimuni!