Pulska Arena: rimski amfiteatar sagrađen za borbe gladijatora

Izleti i avanture

Saznajte više o povijesnoj ljepotici iz 1. stoljeća.

Istarski poluotok vlastitom ljepotom može zadati probleme turistima koji ga žele posjetiti. Između šarmantnih slikovitih gradića, ukusnog vina, povijesnih znamenitosti i svjetski poznatih tartufa, teško je izabrati što sve vidjeti i iskusiti tijekom boravka u Istri. Međutim, postoji jedna spektakularna atrakcija za koju se mnogi slažu da bi trebala biti prioritet svim posjetiteljima: veličanstven rimski amfiteatar u Puli.

Trag povijesti

U drevnim vremenima, Rimljani su vladali Zapadnim Balkanom nastanjenim Ilirskim plemenima. Rimljani su osnovali nekoliko gradova duž jadranske obale i u panonskoj unutrašnjosti, a jedan od njih bio je mala točka na mapi označena riječima Pula, Hrvatska.

Pulska Arena isprva se gradila od drva tijekom vladavine cara Augusta na prijelazu stoljeća. Kako je grad rastao i postao administrativni centar regije, car Vespazijan odlučio ju je prenamijeniti u arenu za velike spektakle, poput slavnih borbi gladijatora.

Zahvaljujući pouzdanom lokalnom vapnencu od kojeg je sagrađena ova znamenitost, građevina je ostala nevjerojatno dobro očuvana i sada je šesta najveća rimska arena na svijetu, ali jedina koja ima četiri tornja i prati sve tri rimske arhitektonske naredbe.

Dom gladijatora

Zakoračite li u Pulsku Arenu, odmah ćete biti odvedeni u doba nasilnih spektakala koji su se ondje događali. Oko 20.000 gledatelja, koliko ih stane u amfiteatar, navijalo je dok su se naoružani borci zvani gladijatori borili do smrti. Mnogi od njih bili su robovi ili kriminalci, ali među njima se nekad našao i slobodan građanin željan vječne slave. Čak su se neki vladari borili kao gladijatori, a postoje i dokazi da su u bitke ponekad išle žene!

Najpoznatija legenda o ovim turnirima kaže da je o sudbini gubitničkih gladijatora publika odlučivala jednim pokretom ruke — palac okrenut prema gore značio je život, a palac prema dolje označavao je smrt za borca. No, unatoč onome što ste mogli vidjeti u filmu Gladijator Ridleyja Scotta, mnogi povjesničari tvrde suprotno, vjerujući da je palac okrenut prema dolje označavao “spuštanje mačeva” i da je borac trebao biti pošteđen!

Moderni spektakli

Mjesto na kojem su se gladijatori nekad borili za slavu, drugi se sada bore za aplauz svoje publike (na sreću, uz manje prolivene krvi). Arena je danas jedan od najljepših koncertnih prostora na svijetu u kojem su nastupali vrhunski izvođači poput Luciana Pavarottija, Norah Jones, Eltona Johna, Leonarda Cohena, Andree Bocelli, Grace Jones i Davida Gilmoura.

Uz koncerte, jedna od najuzbudljivijih stvari koje možete raditi u Puli jest svjedočiti priznatom filmskom festivalu koji se u drevnoj areni održava svake godine od lipnja do kolovoza. Ako pak kojim slučajem propustite ovaj veliki događaj, Pulsku Arenu pokušajte posjetiti tijekom Spectavle Antiqve, tjednih događaja koji rekreiraju povijesne gladijatorske bitke.

Rezervirajte smještaj u Camping Villageu Šimuni, kušajte luksuzne tartufe u jednom od naših odličnih restorana i inspirirajte se za putovanje po Istri uz istraživanje njezinih povijesnih znamenitosti!

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: