Tradicionalna dalmatinska hrana: Peka

Hrana i vino

Najpopularnija spora hrana na Mediteranu vrijedna je čekanja.

Jedan od najvećih hitova mediteranske kuhinje jest hrana pripremljena pod pekom. Peka je okrugla posuda za kuhanje, ali uobičajenije, to je naziv za jela pripremljena u kaminu (komin), pod željeznim zvonom (cripnja), koji je prekriven pepelom i žarom.

Peka je izvrsna za pripremu bilo koje vrste mesa, ali najpopularnija su svakako hobotnica, janjetina ili teletina. Ova metoda sporog kuhanja ostavlja meso prekrasno mekim. Dalmatinska peka je vrlo stari način kuhanja hrane i zahtijeva određenu razinu vještine. To je tradicionalni način pripreme hrane i ekskluzivan je za ovaj dio Mediterana.

Prvo, mora se odabrati odgovarajuće drvo, poput graba ili bukve, i pustiti da da dogori u žar.  Zatim se uzimaju svi sastojci: meso, mrkve, krumpir, luk, začini i stavljaju se u okruglu posudu (peku). Peka ide u komin, prekrije se cripnjom i cripnja se prekrije žarom. Sve se kuha sat vremena, kada stručno oko kuhara procjenjuje preostalo vrijeme kuhanja, dodaje malo bijelog vina i ostavlja da se svi okusi prožmu do savršenstva.

Hrana pripremljena pod pekom ne koristi dodatne masti i kuhana je u vlastitim sokovima. Gotovo isključivo sadrži neke od najboljih sastojaka koji se koriste u Dalmaciji, o čijim smo  prednostima već pisali.

Nakon što odlučite da je hrana ispod peke nešto što biste definitivno htjeli isprobati, uparite je s nekim vrsnim domaćim vinom. Naučite sve o vrhunskim hrvatskim vinima i njihovim odlikama.

Srećom, ne morate ići daleko od svoje parcele da kušate ovu delikatesu, jer restorani u kampu pripremaju izvrsnu hobotnicu ispod peke.

Jeste li već ogladnili? Zadovoljite želju za odmorom!